U bent hier

Andrew Caruana Galizia, de zoon van Daphne, geflankeerd door Yvon Englert (rector ULB) en Caroline Pauwels (rector VUB).  (c) Sven Vee

Gisterenavond, woensdag 2 mei, reikten de VUB en de ULB gezamenlijk de Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression uit aan de familie van Daphne Caruana Galizia. Galizia, die als Maltese onderzoeksjournaliste vaak de (politieke) corruptie op haar eiland aan de kaak stelde, kwam in oktober vorig jaar om toen een bom haar auto opblies. De uitreiking van de eretitel gebeurde op de vooravond van de Difference Day in het Brusselse BOZAR.

 

De Difference Day Honorary Title is een onderscheiding die door de VUB en de ULB jaarlijks wordt toegekend aan een persoon, vereniging of instelling die een onmisbare bijdrage leveren aan het behoud en de bevordering van de vrijheid van meningsuiting in een alsmaar veranderende, democratische samenleving.

De omgebrachte onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia

Anticorruptie-activiste
Daphne Caruana Galizia beantwoordde tenvolle aan dat profiel. De anticorruptie-activiste en onderzoeksjournaliste focuste in haar artikels onder andere op regeringscorruptie, nepotisme, het witwassen van geld en de banden tusen de online gokindustrie en de georganiseerde misdaad.Voor die activiteiten werd ze tot tweemaal toe gearresteerd door de Maltese politiediensten. Het bracht haar niet tot zwijgen: haar artikels bleven verschijnen in The Suday Times of Malta en later in The Malta Independent.

 

Galizia hield er ook een veelgelezen blog op na, Running Commentary, waarin ze man en paard noemde. Dat leverde verschillende klachten op, waarbij ze voor sommige zelfs voor de rechter werd gedaagd. Op 16 oktober 2017 werd ze dan definitief het zwijgen opgelegd door de bomaanslag.