U bent hier

De ontelbare kookboeken over gezond en evenwichtig eten zijn het levende bewijs dat de Vlaming meer dan ooit bezig is met voeding. Stoffen die niet thuis horen in de voedselpiramide worden genadeloos verbannen door toonaangevende voedingsspecialisten. En zo zouden frieten acrylamide bevatten, kankerverwekkende stoffen die gevormd worden tijdens de verwerking van zetmeelrijke producten op temperaturen hoger dan 120 graden. Aangezien de concentratie van deze stof aanzienlijk is toegenomen, overweegt Europa strengere maatregelen te hanteren.

 

Lees ook: Fotonica-onderzoekster Lien Smeesters schiet bedreigde frietcultuur ter hulp

 

Niemand spreekt tegen dat de afgelopen jaren meer acrylamide gevonden werd in frieten. Maar dat frieten een andere bereidingswijze moeten krijgen en daardoor anders kunnen smaken dan we gewend zijn, gaat voor sommigen een brug te ver. Er heerst met andere woorden schrik dat de Europese Commissie de eetcultuur aan banden kan leggen en de frieten hierdoor zullen verdwijnen. 

 

Volgens VUB-onderzoekster Lien Smeesters hoeft dit helemaal niet zo’n vaart te lopen. Fotonica biedt hulp aan met een nieuwe laserscantechnologie, ontwikkelt door de onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics aan de VUB. De technologie in kwestie kan aardappelen met hoge en lage acrylamideconcentratie van elkaar onderscheiden, zonder de aardappelen zelf aan te tasten. Daarnaast kunnen de lasers ook andere kankerverwekkende stoffen detecteren.

 

Belangrijk om op te merken is dat er in geen enkel proces sprake is van chemische stoffen. Aardappelen die bovendien niet geschikt zijn om gefrituurd te worden kunnen dan voor andere doeleinden gebruikt worden. Voedselverspilling wordt langs deze weg volledig uitgesloten.

 

Lees hier in het artikel van Knack alle details van deze optische sorteermachine die onze Belgische frieten redden van de ondergang.