U bent hier

Het is altijd verrijkend om te zien waar onze alumni belanden na hun tijd op onze universiteit. Vaak trekken ze naar alle uithoeken van de wereld en zetten ze zich elk op hun unieke wijze in voor de samenleving in de brede zin. Zo ook Adrian Toth. Met Brussel als uitvalbasis bindt hij de strijd aan tegen klimaatopwarming met twee innovatieve projecten. We hadden het met hem over zijn duurzaam engagement en zijn tijd als student aan de VUB.

It is always fun and enlightening to see what our alumni have been up to after leaving university. They are often scattered around the globe and many of them take up commitments for the broader society. So does Adrian Toth, in his own unique way. He decided to stay here, in Brussels, to fight global warming locally with two innovative passion projects. We were able to talk to him about his civic engagement and student life at the VUB.

Klimaatopwarming en zeeschildpadden

 

Wat zijn de uitdagingen voor het klimaat en welke antwoorden kunnen daadwerkelijk een verschil maken? Tijdens onze Alumni Summit gingen10 experten erover in debat samen met 80 alumni. Luister hier naar de podcast over klimaatopwarming.

 

Adrian is het schoolvoorbeeld van een VUB-alumnus die denkt en leeft binnen een internationale mindset. Zijn TROPIMUNDO masteropleiding - voor wie de vaktaal niet meester is: Tropical Biodversity and Ecosystems - stuurde hem van Italië naar Maleisië en van Maleisië naar onze campus in hartje Brussel. Zijn opleiding bracht hem een hernieuwde interesse voor klimaatopwarming bij, en het vuur om er ook wat aan te doen. ‘Voor mijn thesisonderzoek heb ik de impact van roofdieren op de eieren van zeeschildpadden onderzocht in Maleisië. Daar werd ik rechtstreeks geconfronteerd met de schadelijke gevolgen van broeikasgassen. Maar weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het geslacht van de zeeschilpadden bepaald wordt door het klimaat. Warmere temperaturen betekent meer vrouwelijke zeeschildpadden, wat een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de diersoort.’

Wereldverbeteraar met ondernemerszin 

 

Beseffen dat er een probleem is is één zaak, actie ondernemen een andere. Adrian voegt de daad bij het woord met twee projecten die op een heel lokaal niveau dingen in beweging willen zetten: Sustainable Brussels City Tours and Plastic Free Plux.

 

‘Met onze stadsrondleidingen willen we een licht schijnen op de vele duurzaamheidsprojecten in en rond Molenbeek en de zone rond het Noordstation. Door de aandacht te vestigen op kleinschalige projecten als tweedehandswinkels, stadstuinen en veganistische restaurants, willen we mensen inspireren om meer eco-bewust te leven.’ Plastic Free Plux vertrekt vanuit een andere insteek. Het initiatief wil plasticvervuiling een halt toeroepen door alternatieven voor wegwerpplastiek aan te reiken en te promoten. ‘Heel wat cafés in Brussel serveren drankjes in plastieken bekers. Wij trachten hen te overtuigen van andere systemen, zoals herbruikbare bekers.’ De resultaten van deze actie zijn nu reeds tastbaar: één uitbater heeft besloten om niet langer wegwerpplastiek te gebruiken en twee anderen tonen zich bereid om diezelfde weg in te slaan. 

 

De tijd is rijp

 

Dat innovatieve projecten als Plastic Free Plux de dag van vandaag als paddenstoelen uit de grond schieten verbaast Adrian geenszins. Hij ziet het als een organisch gevolg van acties als Youth For Climate en het groeiende besef rond de impact van klimaatopwarming. ‘Onze wereld is in beweging. Kijk naar de klimaatmarsen in Brussel en overal in Europa. De jongere generaties staan op en vragen om actie. Om innovatieve oplossingen. De duurzaamheidsrevolutie is volop bezig, nu is het een kwestie van de bestaande projecten en initiatieven op grotere schaal uit te rollen. Maar dat kunnen we niet zonder de beleidsmakers.’ 

De jongere generaties staan op en vragen om actie. Om innovatieve oplossingen.
-
Adrian Toth

Eens een VUB’er, altijd een VUB’er

 

Wanneer we Adrian bezig horen zijn we toch best nieuwsgierig naar de rol die zijn masteropleiding gespeeld heeft in zijn latere carrière. Die blijkt veelzijdig: ‘De vele naschoolse activiteiten op de VUB brachten me in contact met studenten uit diverse richtingen. Dat heeft mijn kijk op de thema’s waar ik zo gepassioneerd door ben toch wel verruimd. De multiculturele setting is mijn talenkennis en empathisch vermogen alleen maar ten goede gekomen. Beide cruciale vaardigheden voor latere professionele samenwerkingen.’ Wanneer hij terugblikt op zijn studentenleven zijn het vooral de internationale kookavonden met vrienden die hij mist. ‘Elk van ons moest een lokaal streekgerecht klaarmaken, om dan binnen de groep te delen. Gezellig samen dineren is de beste manier om elkaar beter te leren kennen.’