U bent hier

Dat VUB-rector Caroline Pauwels geen fan is van hokjesdenken, is geen publiek geheim. Pauwels liet afgelopen jaren meermaals vallen dat er een einde moest komen aan de ‘disciplinaire muren en fragmentatie’ binnen de VUB. Haar pleidooi viel niet in dovemansoren, want verschillende VUB-onderzoekers lieten zich hierdoor inspireren. Onder leiding van IES-professoren Ilke Adam en Florian Trauner is het ‘Brussels Interdisciplinair Onderzoekscentrum voor Migratie en Minderheden (BIRMM)’ opgericht. Met meer dan 90 onderzoekers uit 10 verschillende disciplines (communicatie, criminologie, geschiedenis, recht, taal- en letterkunde, filosofie, politieke wetenschappen, psychologie en educatiewetenschappen, sociologie en stedenbouwkundige studies) is het initiatief nu al een succesverhaal te noemen.

 

Het verhaal van het BIRMM begon reeds op 1 januari 2018, de onderzoeksgroep zag toen officieel het levenslicht. Een relevant referentiepunt worden voor onderzoek naar migratie en minderheden, is de ambitie die toen meteen voorop werd gesteld. Anno 2019 is het BIRMM klaar voor de volgende fase hun verdere ontwikkeling. Een eigen website moet iedereen die belangstelling toont in de onderzoeksgroep een overzicht bieden van lopende studies, alsook van activiteiten en evenementen.

 

Een lijst van alle BIRMM-experts en hun bijhorende discipline kan je hier terugvinden: https://birmm.research.vub.be/en/researchers/