U bent hier

BeMSA VUB (Belgian Medical Students’ Association VUB vzw), is de lokale afdeling van de Belgian Medical Student Association vzw die tracht alle geneeskunde studenten te verenigen in België. Afgelopen zaterdag ging hun inmiddels 3de editie van het ‘Heart For Life’-project van start. Voorbijgangers konden op basis van een bloeddrukmeting, Glycemie- en cholesterolbepaling en een officiële vragenlijst gratis een profiel laten opstellen met een berekend risico op een hart- en vaatziekte. Geïnteresseerden konden op de stand ook terecht voor preventiemaatregelen, informatie over een gezondere levensstijl alsook brochures en flyers van de cardiologische liga. 

 

De World Health Organisation (WHO) stelt vast dat hart- en vaatziekten de voornaamste oorzaak zijn van sterfte wereldwijd, voornamelijk in de industriële wereld. In België zijn maar liefst 45% van de sterfgevallen te wijten aan cardiovasculaire aandoeningen, wat neerkomt op bijna één op twee Belgen. Een gezonde levensstijl kan ervoor zorgen dat het ontstaan van deze ziekten wordt voorkomen of op zijn minst wordt uitgesteld en bovendien is het belangrijk om risicofactoren tijdig op te sporen. De voornaamste risicofactoren voor hart- en vaatlijden zijn een hoge bloeddruk, een hoge cholesterol, overgewicht (een te grote buikomtrek), een sedentaire levensstijl en diabetes, die allen frequenter voorkomen in de Westerse wereld.

 

BeMSA VUB organiseert al enkele jaren op rij het ‘Heart for life’-project. Dit is een sensibiliseringsactie waarbij er aandacht wordt besteed aan het risico op hart- en vaatlijden bij de bevolking. Zo vertelt Miryam Serry die zelf lid is van de nationale studentenvereniging BeMSA VUB: “Ik vind dat we er in geslaagd zijn een groot, diverse populatie aan te trekken. We hebben zelf veel bijgeleerd en de kans gekregen om onze medische vaardigheden buiten school bij te slijpen. Gelukkig hebben we een infosessie gekregen van prof Huygens om ons zo goed mogelijk voor te bereiden zodat we voorbijgangers een zo volledig mogelijke uitleg ivm cardiovasculaire risico’s te geven. In totaal hebben we 350 mensen aangesproken en onderzocht!”

 

Volgens haar zou dit mede te danken zijn aan de goede samenwerking met BeMSA ULB en BeMSA UCL. “Heart For Life 2017 was alvast een geweldig en vooral leerzaam event voor de voorbijgangers en de medische studenten zelf”, vertelde Hanae Channa die president is van BeMSA VUB. “Je merkt dat de voorbijgangers enorm tevreden zijn nadat we hen adviseren omtrent hun levensstijl. We werden meerdere keren bedankt en af en toe kregen we ook eens complimentjes voor dit initiatief. Zo zei een voorbijganger dat zulke projecten vaker mogen georganiseerd worden omdat het een goede manier is om een alarm te slaan”, getuigt Gael Debacker, vice-presidente van BeMSA VUB.