U bent hier

Doctoraatstudente Yana Dekempeneer ontvangt 13.000 euro van Incovo voor haar onderzoek. (Bron foto: Incovo)

Yana Dekempeneer legde zich tijdens haar studies al toe op kankeronderzoek. In 2015 startte ze met haar doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel en gaat ze in diezelfde richting verder. Afvalintercommunale Incovo stelt 13.000 euro ter beschikking voor Yana’s onderzoek.

 

Ieder jaar organiseert Incovo, de afvalintercommunale van Londerzeel, Machelen, Meise, Vilvoorde en Zemst, een taxus-inzamelingsactie. Dankzij deze inzamelingsactie wordt het taxussnoeisel gebruikt als grondstof voor kankerremmende medicijnen en levert het taxus-snoeisel dus ook geld op voor de strijd tegen kanker. Dit jaar zal Incovo het onderzoek naar kanker sponsoren, uitgevoerd door Zemsternaar Yana Dekempeneer, met 13.000 euro. 

 

Yana voert onderzoek in het In vivo Cellular and Molecular Imaging laboratory aan de VUB en aan het studiecentrum voor kernenergie (SCK-CEN) naar radioactief gemerkte nanobodies als gerichte behandeling van kanker. Hierbij komt er alfastraling vrij die de kankercellen heel specifiek doodt, met minimale toxiciteit voor gezonde omringende weefsels. Haar promotor is UZ Brussel apotheker Vicky Caveliers (VUB) en Mireille Gysemans (SCK-CEN).