U bent hier

Gynaecoloog Cammu geniet van een bakje gezondheid

Sla om het even welk lifestyle magazine open, en de gezondheids- en dieettips spatten van de bladzijden. Ook de kranten staan vol met de laatste trends ter zake. Maar wat is er nu waar van al die weetjes, dieetjes en remedietjes? Gyneacoloog én hanteerder van een vlotte pen Hendrik Cammu schreef er een boek over. 

 

Dit artikel verscheen ook in de achtste editie van HENRI, het magazine van de Vrije Universiteit Brussel. 

 

De auteur over zijn boek “Tijdens mijn voordrachten krijg ik veruit de meeste vragen over voeding. “Dokter, wat moeten we nu geloven?” is een vraag die recht uit de praktijk komt. Een oude vriend en journalist vertelde me verder ooit: ‘Hendrik, als je iets wil weten over een onderwerp, schrijf er een artikel over. Als je het onderwerp goed wil kennen, schrijf een boek.’ “

 

1) Vitamine- en voedingssupplementen worden op megaschaal geslikt om ziekte te voorkomen. Maar ze zijn duur en nutteloos. Het is een industrie vol valse beloften.

 

2) Praat niet met tieners over hun gewicht, maar vraag of ze gepest worden. Tieners hebben vaak slechte voedingsgewoontes, zeker als ze slecht in hun vel zitten.

 

3) Het voedingslabel “light” of “gezond” kan ons dik maken. Eten we light of gezond, dan denken we dat we er meer van mogen eten. 

4) Koffie is volstrekt onschadelijk en misschien zelfs gezond. Koffie heeft onterecht een slechte reputatie. In de medische literatuur lees je enkel goede dingen over koffie. Minder suikerziekte, een lagere bloeddruk, een beter hartritme… allemaal een gevolg van het bakje troost.

 

5) Alcohol is volstrekt schadelijk in hogere dosissen. En die hogere dosis is heus niet zo hoog. Voor vrouwen ligt dat bij één consumptie/dag; voor mannen bij twee consumpties/dag. Alcohol is uitgesproken getolereerd in onze maatschappij en daardoor fl ink overgewaardeerd. Alcohol is oververtegenwoordigd bij huiselijk geweld, verkeersdoden, agressie en zelfmoord .

 

6) Wie enkel sport om af te vallen, doet dat om de verkeerde reden. En dat is jammer want sport is het beste medicijn: het verlaagt de kans op diabetes, doet de bloeddruk dalen, voorkomt osteoporose en depressie en zou dementie met enkele jaren kunnen uitstellen. Maar vermageren? Nee, dat doe je niet van sporten om de eenvoudige reden dat sporten het hongergevoel opwekt.

 

7) Dansen is een volwaardige sport en sensueel bovendien. Een avond dansen is het equivalent van twee uur sporten. Dansen verhoogt het coördinatievermogen. Dansen met een partner is intiem, dat verlaagt de stresshormonen en verhoogt het oxytocine.