U bent hier

Actrice Eva Van der Gucht als dokter Bea. (Foto: VRT)

Veerle Vloeberghs, Hendrik Cammu en Herman Tournaye, allen verbonden aan het UZ Brussel, zullen binnenkort te bezichtigen zijn in de ‘Dokter Bea Show’. Dit nieuw Ketnet-programma over puberteit en seksualiteit gaat van start op vrijdag 13 oktober en is voor het overgrote deel op de Brussels Health Campus opgenomen, in de gebouwen van de faculteit geneeskunde en het universitair ziekenhuis. Bedoeling van de Dokter Bea Show is kinderen van negen tot twaalf jaar op een open en eigentijdse manier te begeleiden in hun seksuele ontwikkeling. Het programma kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Vlaams service- en expertisecentrum rond seksuele gezondheid Sensoa. Naast de VUB werkten ook de Thomas More hogeschool eraan mee, net als verenigingen als Awel, Kind en Gezin, de Gezinsbond en de Artsenkrant.

 

Penis, vagina en voortplanting

De Dokter Bea Show bestaat uit 12 afleveringen, die elk een apart thema behandelingen. Veerle Vloeberghs komt aan het woord in de derde aflevering. Zij vertelt over de penis, een onderwerp dat zij als androloog en specialist in het mannelijke voortplantingsorgaan vanbuiten én vanbinnen kent. Zij heeft het onder andere over wat hij kan (en niet kan). In de daaropvolgende aflevering mag gynaecoloog Hendrik Cammu uitwijden over de vagina en legt hij nog eens goed uit dat je ze werkelijk niet elke dag met een liter zeep hoeft te boenen en te schrobben om haar proper en gezond te houden. Herman Tournaye, diensthoofd van de UZ-afdeling fertiliteit, is in aflevering elf voor de gelegenheid commentator tijdens een echte zaadcelrace.

 

Het is duidelijk: in de Dokter Bea Show wordt niet bepaald omfloerst gesproken over seksuele topics. Zo komen naast de penis, de vagina en voortplanting ook onderwerpen aan bod als kussen, verliefdheid, grenzen aangeven, vrijen, puberteit, homoseksualiteit, borsten en zelfbevrediging.

 

Puberpanel en lijflied

Dokter Bea wordt gespeeld door Eva Van der Gucht, die in 2000 wereldberoemd werd met haar glansrol in ‘Iedereen beroemd’, de Oscargenomineerde film van Dominique Deruddere. Zij gaat in de show vrank en vrij en met veel humor op zoek naar de antwoorden op de vragen die zij van kinderen krijgt: een taak waarbij ze zowel langs experts als langs bekende Vlamingen passeert. Ze legt in elk van de twaalf afleveringen eveneens haar oor te luisteren bij een speciaal samengesteld puberpanel, en aan het eind van elke show vat ze alles nog eens muzikaal samen in een grappig, aanstekelijk ‘lijflied’.

 

De Dokter Bea Show: 12 afleveringen over puberteit en seksualiteit, met onder andere UZ-experten Veerle Vloeberghs, Hendrik Cammu en Herman Tournaye. Uitgezonden op Ketnet vanaf vrijdag 13 oktober, telkens om 19.00 u.