Tijdens de blok- en examenperiode komen studenten vooral langs met stressklachten, zoals hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en misselijkheid”, vertellen dokters Hanne Desmet en Nora De Windt van de universitaire huisartsenpraktijk. “Tegen het einde van de examenperiode zijn sommige studenten ook oververmoeid.
 
De dokters geven alvast deze vier tips mee om de blok- en examenperiode gezond en wel door te komen.
 

1. Gezonde voeding

 
We hebben er begrip voor dat het niet altijd evident is om tijdens de blok- of examenperiode tijd te maken om gezond te koken”, leggen de dokters uit. “Dan is zo’n diepvriespizza erg aanlokkelijk. Toch is het belangrijk om te proberen om niet te vettig te eten, want daar word je moe van. Voorgemaakte slaatjes uit de supermarkt zijn dan een gezonder alternatief.
 
Naast vettig eten, vermijd je ook best snelle suikers, want deze doen je bloedsuikerspiegel pieken en dalen.“Trage suikers, zoals een banaan bijvoorbeeld, houden je energie langer op peil en zijn dus ideaal als tussendoortje”, vertelt dokter Hanne Desmet.
 

2. Rust

 
Een goede nachtrust helpt je om elke dag met een fris hoofd te kunnen studeren. Hoewel er geen concrete richtlijnen zijn, raden de dokters aan om je biologische klok niet te zwaar te verstoren. Houd daarom je nachtritme van tijdens het academiejaar aan.
 
Ontspanning voor je gaat slapen is belangrijk om je hoofd leeg te maken en goed te kunnen slapen. Ook contact met andere mensen is ontzettend belangrijk tijdens de blok- en examenperiode.  “Speel ter ontspanning bijvoorbeeld een gezelschapspelletje met kotgenoten of familie”, aldus dokters Hanne Desmet en Nora De Windt.
 

3. Zuurstof voor je hersenen

 
Om efficiënt te studeren hebben je hersenen zuurstof nodig. “Ga af en toe eens naar buiten. Lichaamsbeweging is ook belangrijk, dus maak eens een wandelingetje in plaats van tv te kijken”, raden de dokters aan.
 
UAB Sport heeft vanaf 8 januari 2018 een extra 'bloksport'-aanbod. Ideaal na een lange dag achter je bureau. Heb je weinig tijd? Probeer dan eens de ‘7 minute work out’, want elke jumping jack of push-up helpt om fit te blijven.
 
Ook je kamer of je kot verluchten helpt om helder te blijven denken. Zet dus zeker eens even een raam open.
 

4. Geen pep-of slaapmiddelen

 
Medicatie nemen tijdens de examens om wakker te blijven of te slapen is uit den boze”, vertellen dokters Hanne Desmet en Nora De Windt. “Ze kunnen hartkloppingen of misselijkheid veroorzaken. Van sommige medicatie word je bovendien erg zenuwachtig en begin je aan jezelf te twijfelen, wat nefast kan zijn tijdens een examen.
 
Bovendien ervaren studenten bij het innemen van medicatie dikwijls een placebo-effect. Zo blijkt uit VUB-onderzoek dat 80% van de studenten die dachten dat ze rilatine hadden genomen, beter presteerden. “Zelfvertrouwen is het beste pilletje dat je kan nemen tijdens de examens. Bereid je goed voor en geloof in je eigen kunnen”, moedigt dokter Hanne Desmet aan.
 
Je neemt ook best geen slaapmedicatie in, want de kans bestaat dat het pilletje niet op tijd uitgewerkt is. “Als je echt niet kan slapen, kan je alternatieve rustgevende middelen op basis van kruiden nemen”, aldus dokter Nora De Windt.
 
’s Morgens koffie - met mate-  drinken, is geen probleem. Maar omdat cafeïne lang in je bloed blijft, drink je je laatste kop koffie best vlak na het middagmaal, anders slaap je ’s nachts niet goed. “Als je toch moe wordt in de namiddag of vroege avond, ga dan even een wandelingetje maken”, raden de dokters aan.
 
Moest je toch beginnen niezen, hoesten of overgeven, kan je een hele blok- en examenperiode terecht bij de huisartsen van de universitaire groepspraktijk. Zelfs tussen Kerst en Nieuwjaar - wanneer de meeste diensten aan de VUB gesloten zijn - zijn ze beschikbaar. De groepspraktijk heeft dan wel beperkte openingsuren.