U bent hier

De Jonge Academie verkoos in 2019 elf nieuwe leden. Van de VUB zijn politicoloog Didier Caluwaerts, burgerlijk-ingenieur Lars De Laet en historicus, jurist Dave De ruyssche. Ze worden geïnaugureerd op 12 maart 2019 in het Paleis der Academiën in Brussel.

 

Didier Caluwaerts (VUB) onderzoekt of democratische innovaties een antwoord kunnen bieden op de crisis van de democratie. Meer specifiek focust hij op de vraag hoe burgerfora democratische legitimiteit kunnen genereren, en democratische myopie (kortzichtigheid) kunnen overkomen. Hij is ook één van de grondleggers van de G1000 Burgertop.

 

Lars De Laet (VUB) is burgerlijk ingenieur-architect en onderzoekt materiaalzuinige constructies voor duurzame architectuur en infrastructuur. Met zijn team ontwikkelt hij digitale ontwerptools en robotische fabricagemethoden om gebouwen, bruggen en tenten zo efficiënt mogelijk te maken. Daarnaast ontwikkelt Lars met een interdisciplinair team biologische bouwmaterialen die ze zelf kweken en die het ontginnen van natuurlijke grondstoffen vermijden.

 

Dave De ruysscher (VUB, Tilburg University) onderzoekt de verhouding tussen recht, handel en economie in het verleden. Hij besteedt veel aandacht aan gedetailleerd bronnenonderzoek en een empirische benadering. Zijn belangstelling gaat daarnaast uit naar interdisciplinariteit en wetenschapsbeleid, waaronder open science/open access.