U bent hier

BRUSSEL-Het VUB FabLab, dat onlangs verhuisde naar de Usquare-site in Elsene, werd zo’n negen jaar geleden opgericht op initiatief van prof. dr. Mark Runacres. De FabLabs, voluit Fabrication Laboratories, maken deel uit van een wereldwijd netwerk van plaatselijke open source-ateliers. Sleutelwoorden zijn making, learning, sharing, tools, repairing, collaboration en open source.

De Faculteit Ingenieurswetenschappen wil haar studenten de kans geven om technische vaardigheden aan te leren. Door studenten te leren werken met professionele machines ontwikkelen ze de noodzakelijke praktische skills die ze klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Daarom luidt de slagzin Prototypes, not Powerpoints.

 

Het VUB FabLab werd onlangs verrijkt met een tweedehands waterjet machine. Deze machine kan, met behulp van een door een kunstdiamant belegde spuitkop, water met een druk van ongeveer 3800 bar spuiten. De waterstraal is twee keer zo snel als dat van geluid en is zo krachtig, dat elk materiaal ermee gesneden kan worden. Het kwam er op initiatief van de studenten zelf. 

Een nieuw toestel kost al snel €150.000 en die middelen zijn niet voorhanden. Daarom opteerden de studenten voor een tweedehands toestel ter waarde van €15.000. Dit bedrag hebben ze bij de faculteit geleend en zullen ze dit academiejaar moeten terugbetalen. De machine is niet in perfecte staat, maar de studenten zullen deze zelf opknappen. Ook daar is een budget voor nodig. Met de hulp van de VUB Foundation en van hun collega-studenten van faculteit ES lanceerden de studenten ingenieurswetenschappen daarom een fundraising campagne op het VUB Social Entrepreneurship Platform. Via deze link kan u deze ingenieursstudenten steunen.

BrEA (Brussels Engineering Alumni) was heel enthousiast en gaf een eerste duwtje in de rug aan deze campagne.

Een nieuwe generatie ingenieurs de juiste tools in handen geven via het Fablab doen we bij BrEA met plezier. We zouden dan ook de hele VUB ingenieurscommunity willen oproepen om hen mee te ondersteunen via deze crowdfunding campagne. Als startschot van de campagne schenken we alvast 1000€.
-
Edith Oyen, voorzitster BrEA

Steunt u deze studenten liever met een gift? Stort dan vandaag nog op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 met vermelding GIFTPR2 Waterjet. Giften vanaf €40 zijn tot 45% fiscaal aftrekbaar.