U bent hier

Hoe kom je het beste je zwangerschap door? Hoe ga je om met een lastige puber? Hoe breng je het belang van schoolgaan bij aan een spijbelend kind? Ouders in Brussel kunnen voor antwoorden op deze en andere voortaan terecht in het allereerste Brusselse Huis van het Kind. Dat opende vandaag , woensdag 17 mei, zijn (virtuele) deuren op de VUB-campus in Jette. Bedoeling is in de eerste plaats ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. 

 

Voorlopig is het Huis van het Kind vooral een virtueel huis. Later zal het ook werkelijk een huis zijn, en gevestigd in het nieuwe VUB-kinderdagverblijf. Dat zal verrijzen op de Brussels Health Campus in Jette, aan de zuidwestzijde van de Campus waar de medische faculteit van de Vrije Universiteit Brussel, het Universitair Ziekenhuis Brussel, de Erasmus Hogeschool Brussel en het huidige kinderdagverblijf gevestigd zijn.

 

Het huidige VUB-kinderdagverblijf, dat zal verdwijnen, vervulde in de eerste plaats de functie die vervat zit in de naam. In het nieuwe kinderdagverblijf zullen meer diensten aangeboden worden. Zo zullen in het nieuwe gebouw ook de lagere school van het GO-onderwijs, ‘Theodoortje’ genaamd, komen te zitten, net als de scoutsgroep ‘de faunaten’. Ook krijgt de CAW-afdeling (Centrum Algemeen Welzijnswerk) er lokalen ter beschikking, net als het consultatiebureau van Kind & Gezin dat momenteel ook in het huidige kinderdagverblijf zit. Verder zijn er extra workshopruimtes voorzien in het kader van de werking van het Huis van het Kind’.

 

Het Huis van het Kind in Jette is dus vooral te zien als een samenwerking tussen de organisaties die zich bezighouden met de opvoeding van kinderen en de ondersteuning van ouders - maar wel met de actieve steun en inbreng van het VUB-kinderdagverblijf en de VUB als instelling. Voor heel Brussel staan er zes Huizen van het Kind op de planning. Naast dat van Jette, zijn er ook huizen voorzien in Schaarbeek, Molenbeek, Anderlecht, Laken-Brussel Stad, en Sint-Gillis/Vorst. 

 

Meer info over het Huis van het Kind valt te lezen op de site van Bruzz, dat een artikel aan de opening in Jette wijdde.