U bent hier

Foto: Ronald McDonald-fonds

Een ziek kind in het ziekenhuis schudt vaak de dagelijkse routine en samenhang van een gezin door elkaar. Dat weegt op elk lid van het gezin, ook op de niet-zieke gezinsleden. Een plek vlakbij het ziekenhuis waar de leden van het gezin even weer gezin kunnen zijn, heeft een positieve impact op iedereen. Het Ronald McDonald Huis op de campus van het UZ Brussel, het allereerste in België, wordt die plek. Ouders, broertjes en zusjes van zieke kinderen kunnen zo vlakbij het ziekenhuis logeren, waardoor het patiëntje optimaal wordt gesteund en de impact van het ziekenhuisverblijf op het gezinsleven iets kleiner wordt. Deze ochtend werd de eerste spadesteek voor het Huis gedaan, dat in de lente van 2019 zijn deuren opent.

 

Sebbe Stevens was 14 jaar geleden 6 maanden gehospitaliseerd in het UZ Brussel. Hij woonde vandaag de eerste spadesteek voor het Ronald McDonald Huis bij en getuigde ook over de impact van een ziekenhuisverblijf op het gezinsleven:

 

“14 jaar geleden verbleef ik als 11-jarige jongen 6 maanden in het UZ Brussel. Het was een zware en emotionele tijd. Ik was wel in goeie handen bij de dokters en verpleegkundigen, maar mama en papa daar kan je toch niet zonder. Zij hadden het ook bijzonder moeilijk om mij alleen achter te laten. Dat wilden ze echt niet. Maar zo’n lange periode in het ziekenhuis wordt heel zwaar zeker voor een gezin met een zelfstandige zaak en nog 2 andere kinderen. Overdag kwam mijn moeder altijd bij mij, ’s nachts bleef mijn vader slapen. Hoe ze het uitgehouden hebben die ganse periode is een wonder. Moesten wij toen een Ronald McDonald Huis gehad hebben naast het ziekenhuis zou het voor ons gezin allemaal veel makkelijker geweest zijn. Dan kon mama tussendoor eens de was doen of iets van eten klaarmaken voor haarzelf, konden broer en zus in het weekend of in de vakanties ook eens blijven slapen en waren we niet continu verscheurd tussen thuis en het ziekenhuis.”

 

Een huis zoals thuis
Het Ronald McDonald Huis zal 10 privékamers met badkamer tellen, waar tot 4 gezinsleden kunnen verblijven. Verder zullen er gemeenschappelijke ruimten zijn waar iedereen die dat wil, ervaringen kan uitwisselen en steun kan vinden bij elkaar. Er zullen ook teams aanwezig zijn om de gezinnen te verwelkomen, helpen en steunen. De gezinnen verblijven er in een niet-medische omgeving heel dicht bij hun ziek kind.

 

Bouw mee aan het Ronald McDonald Huis
Voor meer info over het Ronald McDonald Huis of om het project te steunen, kan u terecht op www.kinderfonds.be.

 

Lees meer op bruzz.be.