U bent hier

Rector De Knop luidt de Euronext-openingsbel

“Een groeiuniversiteit kan niet zonder dynamische externe investeerders”, aldus Paul De Knop. De VUB-rector heeft vanochtend de beurszitting in Brussel geopend. Op 23 oktober lanceerde de VUB haar eerste obligatie-uitgifte en vanaf vandaag zijn die obligaties genoteerd op Alternext, de niet-gereglementeerde markt van Brussel. Dit is een primeur voor een onderwijsinstelling in België en zelfs in Europa. De VUB haalde met de obligaties al ruim 60 miljoen euro op. Hiermee kan de universiteit ambitieuze plannen realiseren, zoals het project XY met o.a. 650 nieuwe studentenkamers.

 

Op 23 oktober 2015 lanceerde de Vrije Universiteit Brussel haar eerste obligatie-uitgifte in de vorm van een reeks thesauriebewijzen op lange termijn (“Medium Term Notes”) via Belfius Bank.

 

In een eerste fase heeft de Vrije Universiteit Brussel 61,5 miljoen euro opgehaald op de kapitaalmarkt, met looptijden van 15 en 20 jaar, telkens met vaste jaarlijkse kapitaalaflossingen. Ze heeft daartoe een thesauriebewijzenprogramma opgezet met een uitgifteplafond van 130 miljoen euro.

De VUB genoteerd op Alternext

Alternext

De obligaties zijn voortaan genoteerd op Alternext, de niet-gereglementeerde markt van Brussel. Dit is een primeur voor een onderwijsinstelling in België en in Europa. Een primeur die extra glans kreeg doordat de rector zelf de beurszitting opende op uitnodiging en in aanwezigheid van de autoriteiten van Euronext Brussel en van Belfius Bank, die de transactie heeft begeleid.

 

Paul De Knop onderstreepte de grote belangstelling aan interessante voorwaarden vanwege de institutionele investeerders, zowel Belgisch als internationaal. “Een groeiuniversiteit kan niet zonder dynamische externe investeerders. Een obligatie-uitgifte en een notering op Alternext is voor de VUB dan ook een logische stap. Deze grote interesse van investeerders bewijst overduidelijk de financiële aantrekkelijkheid van de Vrije Universiteit Brussel en het vertrouwen van de beleggers in haar financiële gezondheid”, zo verklaarde hij.

Rector Paul De Knop geflankeerd door vertegenwoordigers van de VUB en Belfius Bank
Rector De Knop aan de Euronext-bel, achter hem Algemeen VUB-Beheerder Nic Van Craen en Eddy Stroobants van de Dienst Strategie en Beleidsvoorbereiding
Onder het goedkeurend oog van Euronext-CEO Vincent Van Dessel opent rector De Knop de beurs

Partner Belfius

Paul De Knop vestigde ook de aandacht op de beslissende rol van Belfius Bank in het succes van deze uitgifte. De solide beleggersportefeuille, de expertise in de financiering van emittenten uit de onderwijssector en de sterke proactieve aanpak van Belfius heeft sterk bijgedragen tot de succesvolle afronding van deze transactie.

 

“Belfius, als bevoorrechte partner van emittenten uit de publieke sector, is zeer verheugd en vereerd dat zij de VUB heeft kunnen begeleiden in de eerste stappen naar de kapitaalmarkten. Belfius is dan ook zeer tevreden met de grote belangstelling en positieve feedback van Belgische en internationale investeerders, waardoor de VUB obligaties met een kapitaalafbouw heeft kunnen uitgeven in perfecte match met haar financieringsbehoeften”, onderstreept Dirk Gyselinck, lid van het directiecomité van Belfius.

 

Project XY

Dankzij de opgehaalde geldmiddelen tegen lage kosten is de financiering van Project XY verzekerd. Dit ambitieuze project, waarvoor de bouwwerken begonnen zijn, omvat 650 moderne studentenkamers, naast extra ruimte voor onderwijs en culturele activiteiten, waaronder een concertzaal. “Door voor de meest gunstige financiering te kiezen, zal de operatie een positieve invloed hebben op het totale prijskaartje van XY en dus ook op huurprijzen van de studentenkamers.”

 

Project XY kadert in het ruimere VUB2020-plan, waarmee Vrije Universiteit Brussel haar verdere groei optimaal zal ondersteunen.