U bent hier

 "Bij psychiatische patiënten heeft het veel langer geduurd voor men gezien heeft dat het een optie was bij het levenseinde. Voor zichzelf, maar ook voor de artsen die het uiteindelijk moet gaan uitvoeren", legt VUB-onderzoeker Luc Deliëns uit aan VRT Nieuws.

Maar liefst 70% van alle uitgevoerde euthanasievragen bij psychisch lijden gebeurt bij een vrouw, dat toont een onderzoek aan van de VUB en UGent. Het aandeel van deze soort euthanasievraag is beperkt tot 3% van alle euthanasiegevallen, maar onderzoekers merken wel een stijgende trend op. Artsen zouden volgens het onderzoek duidelijkere richtlijnen moeten krijgen, want dit ontbreekt momenteel.

 

De onderzoeksgroep End-of-life Care Research, een initiatief van de VUB en de UGent, hebben samen een studie gevoerd rond euthanasie bij psychisch lijden. Hieruit blijkt dat de laatste jaren dergelijke soort aanvragen steeds vaker voorkomt. “Er is ook een toename voor dat soort zaken in de media. Hoe vaker euthanasie wegens psychisch lijden in de media komt, hoe vaker het een trigger kan worden voor de patiënt”, zegt VUB-onderzoeker Luc Deliëns aan VRT Nieuws. Toch worden niet alle aanvragen geregistreerd, enkel degene die daadwerkelijk uitgevoerd worden.

 

Vrouwen absolute aandeelhouder
Waarom het vooral vrouwen zijn, heeft het onderzoek niet onderzocht. Psychische stoornissen komen vooral voor bij vrouwen en zij trekken sneller dan mannen naar de psychiater. Bij de categorie stemmingsstoornissen heben vrouwen zelfs een aandeel van 80%. Als euthanasie in het algemeen bekeken wordt, dan is er van genderverschillen geen sprake. De verdeling tussen beide geslachten lopen dan quasi gelijk.

 

Volgens Luc Deliëns kan er ook veel bijgeleerd worden uit de wet voor euthanasie bij kinderen: je leest het hier.