U bent hier

Difference Day gaat dit jaar door op 3 mei en brengt hulde aan personen, instellingen en organisaties die het verschil maken in het uitdragen en promoten van de vrije meningsuiting

Difference Day gaat dit jaar over ‘fake news’. Op de internationale dag van de persvrijheid organiseren Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, BOZAR, Evens Foundation en IMEC voor de derde keer Difference Day. Zij willen daarmee wijzen op het belang van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Dit jaar wordt wederom de Honorary Award For Freedom of Expression uitgereikt. Het evenement vindt plaats in kunstencentrum Bozar in Brussel. De complete agenda vindt u op www.differenceday.com.

 

Tijdens vier debatten op Difference Day worden verschillende facetten van nepnieuws belicht door verscheidene internationale sprekers waaronder Jane Wyatt van het European Centre for Press and Media Freedom, Peter Cunliffe-Jones van het International Fact-Checking network en Marietje Schaake, Europees parlementslid actief rond de digitale Europese markt.

 

Honorary Award For Freedom of Expression

Meervoudig prijswinnaar Craig Silverman van BuzzFeed News zal spreken tijdens de uitreiking van 3 prijzen: de prijs voor Europese journalistiek 2017 van de Evens Foundation, Press for More award for original and better journalism van IMEC en de Difference Day eretitel voor de vrije meningsuiting, uitgereikt door de Brusselse universiteitsalliantie tussen VUB en ULB. Deze Honorary Award For Freedom of Expression werd werd in voorgaande jaren uitgereikt aan Charlie Hebdo journalist en columnist Zineb El Rhazoui, schrijver Djemila Benhabib, en dissident-journalist Raif Badawi. Zijn vrouw nam voor hem de prijs in ontvangst omdat hij wegens zijn strijd voor persvrijheid in de gevangenis zit in Saoedi-Arabië.

 

Dag van de persvrijheid

In 1993 riep de Verenigde Naties 3 mei uit tot Werelddag van de Persvrijheid. Deze dag herinnert regeringen wereldwijd aan hun plicht om het recht op vrije meningsuiting te verdedigen. De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in 2015 en het feit dat meer dan 1100 journalisten gedood werden sinds 1992 toont aan dat dit recht nooit helemaal verworven is.

 

Daarom organiseren Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, BOZAR, Evens Foundation en IMEC samen met andere partners zoals RTBF, VRT, ENPA, EBU, EPC, MPAA, Europese commissie, Unesco, Europese Parlement en vele anderen, een derde editie van Difference Day in het Paleis voor Schone Kunsten. Difference Day brengt hulde aan personen, instellingen en organisaties die het verschil maken in het uitdragen en promoten van de vrije meningsuiting.

 

Speeddaten met media professionals

Difference Day vindt mediageletterdheid zeer belangrijk. Daarom kunnen studenten en leerlingen in de voormiddag speeddaten met media professionals. Daarnaast zijn er tentoonstellingen en een nieuwe aflevering van Live Magazine. Cartoonist Loai Hazem van het satirisch Arabisch nieuwsplatform Alhuddod.net maakt ter plaatse cartoons.

 

Lees meer en schrijf je in op www.differenceday.com.

Difference Day 2017 Vrijheidsbeeld NL Final

Breaking news: vrijheidsbeeld gaat terug naar Frankrijk.