U bent hier

Op 22 en 23 februari 2019 organiseert Flagey samen met VUB, RTBF, Le Soir en ULB de tweede editie van ‘Religie in de Stad.’ Dertig vrouwelijke sprekers van over de hele wereld gaan tijdens het tweedaagse festival in debat rond het thema lichaam en religie. Niet toevallig krijgen uitsluitend vrouwelijke sprekers, artiesten en schrijvers het woord. De vrouwelijke stem valt vaak uit het debat, terwijl het vrouwelijke lichaam net het hevigst onderworpen wordt aan religieuze rites of geweld.

 

De onderwerpen van de tien debatten en twee lezingen lopen van religieuze tradities rond geboorte en dood tot de relatie tussen religie en kledij en de reactie van religies op de nieuwe ontwikkelingen rond gender en geaardheid. Zo kan je een debat over lichaam en leven volgen, waarin professor in de gynaecologie Petra De Sutter, actrice Viviane De Muynck en psycholoog Hans Alma het hebben over de macht van religie over het vrouwelijke lichaam en het krijgen van kinderen. Inna Shevchenko, hoofd van de feministische groep FEMEN, mensenrechtenadvocate en vrouwelijke imam Seyran Ates en schrijfster Iman Humaydan spreken over de nieuwe uitdagingen voor het seculiere lichaam.

 

Elke festivaldag sluit af met een lezing door een experte in de thematiek. Vrijdagavond kan je luisteren naar Christiane Taubira, de Franse ex-minister van Justitie die verantwoordelijk is voor de legalisering van homohuwelijken in Frankrijk. Zaterdagavond is het de beurt aan Karen Armstrong. Als voormalig zuster van de Katholieke Kerk en geloofshistorica is zij de stem bij uitstek om het festival af te sluiten.

 

Het festival stopt niet bij de debatten en lezingen. Op het programma staan ook interactieve workshops die verder ingaan op de besproken onderwerpen. Neem bijvoorbeeld deel aan een yoga-sessie, een atelier rond poetry slam of bekijk de kortfilms van studenten van La Cambre. Asmaa Hamzoui en Bnat Timbouktou leiden een aantal debatten muzikaal in en treden vrijdag op in de lobby van Flagey. Op vrijdagavond krijg je het nieuwe album van Axelle Red te horen, zaterdag treedt de achtkoppige Britse afrobeat-groep Kokoroko op.

 

Religie in de Stad gaat door in Flagey in Elsene. De debatten en lezingen worden zowel in het Nederlands, Frans en Engels gehouden. Het volledige programma vind je terug op www.religieindestad.be.