U bent hier

Welgeteld 17.605 tieners tussen 11 en 20 jaar namen afgelopen jaar antidepressiva. Deze cijfers zijn behoorlijk verontrustend, zeker omdat de exacte werking en effecten van deze pillen niet gekend zijn. Volgens Dirk Van West, professor kind- en jeugdpsychiatrie aan de VUB, moet het voorschrijven van antidepressiva aan jongeren zo vaak mogelijk vermeden worden. Hij vreest tevens dat artsen te snel beroep doen op deze medicatie, maar benadrukt dat hij niet met de vinger wil wijzen. Een precieze verklaring voor deze tendens is er volgens Van West niet: “De toegankelijkheid van alternatieven kan een rol spelen. Ambulante begeleiding bij psychologen is nog steeds niet terugbetaald en bij centra voor geestelijke gezondheidszorg kampen ze met wachtlijsten van makkelijk een half jaar.”

 

Professor Van West vindt deze cijfer zodanig zorgwekkend, dat hij pleit voor grondig onderzoek naar voorschrijfgedrag van artsen. Lees hierover meer in De Morgen.

Proberen ze symptomen van depressie te bestrijden of gebruiken ze de antidepressiva vooral voor andere indicaties als angststoornissen of posttraumatische stress?
-
Professor Dirk Van West