U bent hier

Acht teams, die 181 collega’s vertegenwoordigen, gingen afgelopen jaar aan de slag met Green Impact en vervulden 228 acties om de VUB duurzamer te maken. Hiermee was de tweede editie bijzonder succesvol te noemen. Drie teams spanden de kroon en behaalden een zilveren award. Dit met dank aan een innovatieve en creatieve insteek in het programma: Geosurf, een combo van Vakgroep Geografie en onderzoeksgroep SURF, het StudieBegeleidingsCentrum en de vakgroep Hydrologie.

 

Bekijk hier de ‘Impact Report’ van de voorbije editie.

 

Green Impact betreft een programma dat duurzaamheid vertaalt in meer dan vijftig concrete en uitvoerbare acties op de universiteiten. Het GreenTeam VUB haalde de mosterd voor Green Impact uit Groot Brittanië, waar het 10 jaar geleden ontwikkeld werd door de National Union of Students (NUS). Het wordt ondertussen succesvol gebruikt door meer dan 300 organisaties. 

 

Actieplan voor meer duurzaamheid

Green Impact is een uitgebreid actieplan om duurzaamheid te integreren in je team, afdeling of universiteit. Een online werkboek bundelt vijftig concrete acties op weg naar meer duurzaamheid, opgedeeld per thema: mobiliteit, energie, voeding, materiaalstromen, sociale thema’s, onderwijs en de eigen teamorganisatie.  

 

De VUB Green Impact teams vormen een (amicale) competitie om duurzaamheid maximaal te integreren. Elke actie die volbracht is levert punten op en elk Green Impact team kan online zijn score raadplegen. Deze punten resulteren op het einde van het academiejaar, na een evaluatie door VUB-studenten getraind door de NUS, in een bronzen, zilveren of gouden award.

 

Sterke en creatieve teams

Bovenop de acties in de tookit, bedacht Team Geosurf extra activiteiten om duurzaamheid te integreren in hun departementen. Bovendien betrokken ze andere vakgroepen door middel van een lezing over academisch vliegen en een workshop over planten op kantoor. Dit resulteerde in een welverdiende zilveren award.

 

De volgende zilveren award werd toegekend aan het StudieBegeleidingsCentrum, dat goed gebruik maakte van hun uitgebreide contact met studenten. Het SBC had een zeer gestructureerde aanpak met een maandelijks thema en een inhoudelijke focus voor elk teamlid. Dit resulteerde onder meer in een maandelijkse nieuwsbrief binnen het team en communicatiecampagnes naar de studenten in het SBC.

 

De laatste zilveren award werd uitgereikt aan Team Hydrologie. Zij hebben veel moeite gedaan om het hele departement te betrekken bij de green impact activiteiten. Het team ontwikkelde een eigen strategie en elke teammeeting werd de vooruitgang gepresenteerd. Bovendien maakten hun studenten een video over green impact en duurzaamheid.

 

De 5 overige teams behaalden brons en streven volgend jaar naar een zilveren of zelfs gouden award! Team onderwijs- en studentenzaken waren in staat om brons te behalen in twee maanden. Cava ging met z’n eigen facebookpagina aan de slag om Green Impact acties te promoten en plannen een low impact conferentie in september waar de gastsprekers reizen met de trein en alle catering vegetarisch en veganistisch is. [Lees verder onder de foto]

Bottom-up en top-down

Sofie De Laet van het GreenTeam voelt Green Impact groeien. De huidige teams willen groeien in hun departement en hun bereik en impact vergroten. Daarnaast zijn nieuwe deelnemers geïnteresseerd in het verloop van Green Impact en de activiteiten van huidige teams. De deelnemende teams merken dat ze al veel doen op het gebied van duurzaamheid, maar de concrete acties zijn zeer nuttig om verder te gaan naar een duurzame werkomgeving.

 

Cathy Macharis, voorzitter van de kerngroep Duurzaamheid, waardeert de bottom-up aanpak waarbij iedereen wordt meegenomen om samen de VUB concreet te verduurzamen. Het vertaalt enerzijds bestaand beleid concreet op de werkvloer, maakt duurzaamheid vatbaarder en creëert een lerend netwerk met sterke initiatieven. Anderzijds verbreed het draagvlak om het beleid te versterken, denk aan het vliegreizendebat.

 

Meer weten?

In de kick-off weken komt een infosessie/startsessie voor nieuwe leden maar je kunt alvast een kijkje nemen naar de verwezenlijkingen van de teams van de afgelopen editie.

 

Het GreenTeam komt bovendien graag langs om je wegwijs te maken in het project!

Green Impact HYDR - Video Master Students