U bent hier

Artsen worden verrassend vaak geconfronteerd met geweld tijdens hun praktijk. Zo was bijna 37 % in het voorbije jaar het slachtoffer van agressie en geweld. Dat loopt op tot 84,4 % gedurende hun volledige carrière. En die trend zal naar alle waarschijnlijkheid nog versterken in de toekomst. Deze en andere bevindingen staan te lezen in een studie van VUB-masterstudent Lennart De Jager die tijdens een openbare verdediging op woensdag 21 juni werd voorgesteld. 

 

Download hier de thesis van Lennart De Jager.

 

Voor zijn onderzoek werd De Jager begeleid door professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey. Ook de Orde van Arsten werkten mee aan het project. Iedere arts die de voorbije twaalf maanden in België werkte, kon deelnemen aan de grootschalige enquête. In totaal werden 3726 volledige en correct ingevulde vragenlijsten verwerkt.

 

Van schelden tot fysiek en zelfs seksueel geweld
Het geweld dat door de deelnemers aan de enquête werd gemeld, loopt uiteen van schelden tot fysiek, zelfs seksueel geweld. Vrouwen en jonge artsen blijken signifcant vaker te maken te krijgen met agressie en geweld. Psychiatrische instellingen zijn het gevaarlijkst, en in ziekenhuizen is dat het geval voor de spoedgevallendienst. Opvallen genoeg zijn het juist artsen die hun hoofdactiviteit buiten het ziekenhuis hebben die vaker problemen ondervinden als gevolg van agressie en geweld.