U bent hier

Elke universiteit haar magazine. Voor de VUB was dat 17 jaargangen lang Akademos. Dit academiejaar transformeert het in HENRI, dat niet toevallig zijn naam deelt met de befaamde mathematicus en notoire verdediger van het vrije denken Poincaré.

 

Never change a winning team, zegt men wel eens, maar ook: stilstand is achteruitgang. Akademos was weliswaar een vaste waarde aan de VUB, maar de look en feel heeft overduidelijk zijn tijd gehad. Ook aan de inhoud kon nog wat gesleuteld worden.

Het resultaat is nu van de persen gerold. Het eerste nummer van Henri zet met een  nieuwe, dynamische look en feel in op meer aansluiting op maatschappelijke thema’s. Het trekt ook veel nadrukkelijker de internationale kaart - niet onlogisch voor een blad van een universiteit waar meer dan 20 % van de studenten uit het buitenland komen.

 

Het nieuwe magazine wil ook in interactie gaan met de lezer. Die betrachting lag trouwens aan de basis voor een opmerkelijke actie. Al voor de publicatie van het eerste nummer werd het publiek betrokken bij de vernieuwing. Aan niet minder dan 5000 lezers - studenten, personeel, alumni en oud-werknemers, maar ook buitenstaanders - werd een e-mail gestuurd met de vraag of zij geen deel wilden uitmaken van een panel dat op regelmatige tijdstippen zijn ongezouten mening mag geven over de inhoud, vorm en identiteit van de VUB-communicatie.

 

De e-mail werd vergezeld van een grappig filmpje, waarin VUB-rector Paul De Knop een pareltje van deadpan acting ten beste geeft. En met resultaat: maar liefst 586 aangeschrevenen lieten weten deel te willen uitmaken van wat gemakshalve de naam ‘VUB500’ meekreeg.

 

Dit panel mocht het 0-nummer van het vernieuwde magazine voorproeven. En het liet zich het voorrecht goed smaken: de 327 personen die aan de enquête deelnamen, hadden een gemiddelde score van 7,24 op 10 veil voor HENRI. Opmerkelijk: de nieuwe naam van het magazine zorgde voor de meeste controverse. Maar toch vond 60,99% het een goede keuze.

 

Het eerste ‘echte’ nummer van HENRI valt eerstdaags in de bus bij de vele lezers van het voormalige Akademos. De redactie is benieuwd…

Ook in de nieuwe HENRI: het verdict van het VUB500-panel