U bent hier

De Vrije Universiteit Brussel is de voorbije jaren sterk gegroeid. Zo sterk, dat de vraag rijst of de universiteit hierdoor wezenlijk is veranderd. Typisch VUB vragen we dit natuurlijk aan onze gemeenschap: 17 weken lang geven we telkens één groep weer, en stellen hen een vraag over de VUB. Vandaag is de onderzoeksgroep Revalidatie Research (RERE) aan de beurt.

1) Dirk Verdaet; 2) Peter Vaes; 3) Kelly Ickmans; 4) Ann Tassenoy; 5) Nele Adriaenssens; 6) Eric Kerckhofs; 7) Laurence Leysen; 8) Eva Huysmans; 9) Roselien Pas; 10) Anneleen Malfliet; 11) Margot De Kooning; 12) Nina Lefeber; 13) Liesbet Boriau; 14) Lucia Cardozo; 14) Eva Swinnen; 16) Maarten Cnudde; 17) David Beckwee; 18) Frederic Pastouret

De vraag: “Mocht de VUB een persoon zijn … welk deel van het skelet loopt dan zeker gesmeerd?”.

 

De antwoorden:

 

1 Dirk VERDAET:

Ik hoop vooral de hersenen omdat ik hoop dat waar de VUB voor staat, dat dat goed bedacht en rationeel is. Dus de hersenen.

 

2 Peter VAES:

De thoracale wervels die zijn belangrijk om het gewicht van de verantwoordelijkheid te torsen om de nieuwe generatie te vormen.

 

3 Kelly ICKMANS:

Wow dat is een moeilijke vraag. Ik denk heel het skelet! In mijn ervaring toch ja.

 

4 Ann TASSENOY:

Oh dat weet ik niet.

 

5 Nele ADRIAENSSENS:

Ik zou zeggen het centraal zenuwstelsel, de bloedvaten en de lymfevaten, omdat die overal in het lichaam komen en ze komen tot in de periferie en ze zijn noodzakelijk. De bron eigenlijk.

 

6 Eric KERCKHOFS:

Van het skelet… ik moet eens nadenken hé. Ik denk de ‘ruggenwervelkolom’ ja. Ik denk dat we met de VUB een sterke ruggengraat ontwikkeld hebben wat van groot belang is in het huidige universitaire landschap. En ik denk dat we de laatste jaren ook met het beleid dat we gekend hebben een stevige ruggengraat hebben ontwikkeld.

 

7 Laurence LEYSEN:

Mmmmmmm….. ik vind dat een super moeilijke vraag en kan dat echt niet zeggen. Je zou een orgaan kunnen zeggen maar dat kan niet want dat is het skelet niet. Een botstructuur die gesmeerd loopt misschien.

 

8 Eva HUYSMANS:

Moeilijke vraag (lacht). Ik zou zeggen de schouder omdat dat een deel van het skelet is waarmee je andere mensen kunt ondersteunen en het is ook een ingewikkeld gewricht.

Ik denk dat de structuren van de VUB soms even ingewikkeld als een schouder kunnen zijn en dat dan meestal het geheel gesmeerd loopt dan. Maar als daar ergens een stukje een steek laat vallen dan kan dat ook heel het systeem doen instorten.

 

9 Roselien PAS:

Dat is wel echt een zeer moeilijke vraag. Zeker dat ik nu een zeer goed antwoord van mijn collega heb gehoord.

Ja eigenlijk dat je zonder ruggengraat niets bent en dat dat gevormd wordt door de VUB.

Ik vind dat eigenlijk een biomedische vraag, het skelet enzo, wij denken meer psycho-sociaal tegenwoordig hier op de faculteit (schaterlacht).

 

10 Anneleen MALFLIET:

Ik zou zeggen het kaakbeen om eigenlijk informatie door te geven aan zowel studenten als aan de buitenwereld. Dus eigenlijk om onderzoek te vertalen naar zowel studenten als naar de buitenwereld. Zoiets ja.

 

11 Margot DE KOONING:

Ik denk de nek (draait het hoofd van links naar rechts en terug), om overal met het hoofd goed rond te kunnen kijken en overal uit te kijken.

 

12 Nina LEFEBER:

Oei da’s moeilijk, daar kan ik eigenlijk moeilijk op antwoorden. Als er iemand met een mooi antwoord komt wil ik het wel horen.

 

13 Liesbet BORIAU:

Oei oei het skelet, ik dacht eerder aan het hart maar dat is een orgaan.

 

14 Lucia CARDOZO:

La cabeza. La cabeza es el órgano que funciona en el pensamiento de la persona y de la universidad. Y si la universidad es como una persona es la cabeza.

 

15 Eva SWINNEN:

Oei… moeilijke vraag (lacht).

De benen om dat je altijd vooruit wilt met de VUB.

 

16 Maarten CNUDDE:

Gesmeerd? De extremiteiten en het verstand. Geen idee waarom maar we zijn kiné en dat moet allemaal goed marcheren hé!

 

17 David BECKWEE:

Je overvalt mij en ik kan daar echt geen antwoord op geven. Als je een skelet vraagt op een dienst kiné dan denken wij direct aan femur en alle soorten botstructuren dus ‘t is een abstracte vraag voor mij alleszins.

 

18 Frederic PASTOURET:

Ah la tête, la tête et les jambes. Allez partout pourquoi parce que pour moi la VUB cela représente le centre de l’Europe. Il y a énormément de chercheurs qui viennent de partout donc c’est très très intéressant. Moi j’ai découvert des personnes vraiment très très intéressantes. Et puis le cerveau parce qu’il y a des très bons étudiants qui sortent de notre département. Je vends notre département et je prêche pour ma paroisse évidement. Je trouve mon travail très intéressant et j’ai la chance de faire un doctorat. Oui je trouverais que c’est la tête et les jambes.