U bent hier

De Vrije Universiteit Brussel is de voorbije jaren sterk gegroeid. Zo sterk, dat de vraag rijst of de universiteit hierdoor wezenlijk is veranderd. Typisch VUB vragen we dit natuurlijk aan onze gemeenschap: 17 weken lang geven we telkens één groep weer, en stellen hen een vraag over de VUB. Vandaag is MODI (Motoriek & Didactiek) aan de beurt. De vakgroep motoriek en didactiek spreekt over de gecoördineerde motoriek van de VUB.

1) Kristine De Martelaer; 2) Antonette Verhoef; 3) Martine Sweldens; 4) Bart Soons; 5) Wouter Cools; 6) Bart Vandaele; 7) Ariane Caplin; 8) Eva D’Hondt; 9) Jan De Bouw; 10) Inge Bogaert; 11) Karen De Rocker

De vraag: “Wat voor motoriek heeft de VUB?”

 

De antwoorden:

 

1 Kristine De Martelaer

Een HART voor bewegen hebben we allemaal HARD nodig: in beweging blijven is de MOTOR van de VUB.

 

2 Antonette Verhoef

Volgens mij heeft de VUB een fijne motoriek, waarbij iedereen zich al spelenderwijs en op een sportieve manier kan ontwikkelen.

 

3 Martine Sweldens

De VUB is VOL dynamiek!

 

4 Bart Soons

Volgens mij is de Motoriek de manier waarop wij het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld in het zwemmen zien we dat ook. Lange zwemmers hebben morfologisch een voordeel maar de kleine zwemmers met een goede motoriek kunnen ook de medailles halen!

 

5 Wouter Cools

De motoriek van de VUB volgt een eigenzinnig pad van ontwikkeling. Om het met de woorden van Eileen Kennedy-Moore te zeggen: “The path of motor development is a journey of discovery that is clear only in retrospect, and it’s rarely a straight line.”

 

7 Ariane Caplin

De motoriek van de VUB zou je kunnen vergelijken met die van de wielrenner Peter Sagan, hij is goed onderbouwd, superatletisch, met reflexen op de juiste momenten en na de prestatie een reflectie over het geheel. Dat vind ik een vergelijking met de motoriek van de VUB (glimlacht).

 

8 Eva D’Hondt

Wanneer ik nadenk over wat het woord motoriek betekent, dan betekent dat eigenlijk het vermogen om heel gecoördineerd, doelgericht en efficiënt te bewegen. Misschien schuilt de kracht van de VUB daar dan wel in: dat het heel wat mensen op allerlei manieren in beweging kan zetten als instelling.

 

9 Jan De Bouw

De motoriek van de VUB is te vergelijken met die van een hardwerkende topsporter. Goed ontwikkeld maar steeds gedreven en strevend naar vooruitgang.

 

10 Inge Bogaert

Wel ik heb daar ook even over moeten nadenken, maar wat er bij mij opkwam is de competentie van het “evenwicht” binnen de motoriek. Ik vind dat zelf heel persoonlijk, het is altijd een zoektocht om een evenwicht te vinden tussen gezin en werk, tussen ontspannen en werken. Uiteindelijk denk ik dat dat in de VUB ook zo is. We zoeken altijd naar een evenwicht tussen onderwijs en onderzoek, en met genderevenwicht daar zijn we ook bezig. Dus ik denk dat dat een mooi keyword is om over na te denken

 

11 Karen De Rocker

Wij zijn de onderzoeksgroep MODI, dat wil zeggen Motoriek en Didactiek. Ik denk dat wij “Alive & Kicking” zijn, heel kort en bondig!