U bent hier

Vrije Universiteit Brussel lanceert op dinsdag 8 mei de eerste editie van haar Kinderuniversiteit. Meer dan honderd kinderen uit het 5e en 6e leerjaar van Brusselse scholen brengen een dag door als een ‘echte’ student en dompelen zich onder in de wondere wereld van de wetenschap.

 

Bekijk hier de foto’s van de Kinderuniversiteit.

 

De ‘studenten’ starten de dag in de hoofdaula waar ze de ‘baas’ van de universiteit ontmoeten; elke klas krijgt de kans om een vraag te stellen aan rector Caroline Pauwels. Het belooft een interview op kindermaat te worden.

 

Het programma bestaat uit een gevarieerd aanbod van workshops, zowel uit de natuur- als menswetenschappen. Bij het uitvoeren van de workshops en proefjes krijgen de leerlingen begeleiding van de VUB-doctoraatsstudenten.

 

Lunchen doen de leerlingen uiteraard in het studentenrestaurant, net als echte studenten, professoren en onderzoekers. Na een pittige dag vol workshops studeren de leerlingen af aan de kinderuniversiteit. De diploma’s worden uitgereikt door niemand minder dan Ketnetheld Dempsey Hendrickx. Zoals het echte afgestudeerden betaamt, gooien de kinderen ter afsluiting hun diplomahoedje in de lucht.

 

Met de Kinderuniversiteit wil VUB kinderen op jonge leeftijd laten ontdekken hoe fascinerend en leuk wetenschap kan zijn en de drempel tot hogere studies verlagen. Vroeg contact met wetenschap en onderzoek in hun onderwijstraject helpt om deze drempels te overwinnen. Jongeren in Brussel hebben een bovengemiddelde kans om voortijdig de schoolbanken te verlaten en werkloos te raken. Het initiatief geeft daarom voorrang aan Brusselse GOK-scholen.

 

Project coördinator Sarah Leuridan, Vrije Universiteit Brussel: “VUB Kinderuniversiteit wil leerkrachten ondersteunen door hun de mogelijkheid te geven om onderzoekers voor de klas te halen. Studeren is voor iedereen, ongeacht je sociale, economische of culturele achtergrond. Op termijn kan VUB Kinderuniversiteit een actief netwerk met Brusselse lagere scholen bewerkstelligen.”

 

Meer informatie over het programma en de workshops:

Sarah Leuridan
Project coördinator
Sarah.Leuridan@vub.be
T 02 629 22 78
M 0479/64 84 16