U bent hier

Deze week is het internationale week van de vrijwilliger. Met dit initiatief wil het Vlaamse Steunpunt Vrijwilligerswerk de 750.000 vrijwilligers die Vlaanderen rijk is in de bloemetjes zetten. Ook aan de VUB lopen er een pak rond, en in deze internationale week van de vrijwilliger stellen we er een aantal voor. Vandaag zetten we Justine Vansynghel van de studentenkring BSG in de kijker. 

 

Opleiding?
Master Biology: Environment, biodiversity and ecosystems

 

Welk(e) vrijwilligersproject(en) organiseer/steun jij?
Ik ben ondervoorzitster van het Brussels StudentenGenootschap ‘Geen Taal Geen Vrijheid’, of kortweg BSG gtgv, en zit er voor het vierde jaar op rij in het bestuur. Daarnaast ben ik ook vrijwilliger bij AFS Vlaanderen, een uitwisselingsorganisatie voor jongeren. 

Het Brussels Studentengenootschap

Wat houdt dat precies in? Wat doen jullie?
Het BSG is een overkoepelend orgaan voor alle studentenverenigingen van de VUB. Wij organiseren overkoepelende evenementen zoals o.a. de Eindejaars-TD, het Vrijzinnig Zangfeest in Aula Q, de massacantus (Cantus Bruxellensis) en Saint Vé. Daarnaast zijn wij de schakel tussen de VUB en de studentenverenigingen: subsidies voor de kringen worden via ons verdeeld, wij komen tussen in het reserveren van lokalen door studentenkringen, komen tussen bij eventuele klachten of problemen en nog zoveel meer. 

 

AFS is dan weer iets helemaal anders. Daar begeleiden we jongeren voor, tijdens of na hun uitwisseling. Een  zeer leerrijke en interessante bezigheid trouwens. De organisatie zit over de hele wereld en werkt overal met vrijwilligers. Mensen worden dus niet betaald om een gaststudent in huis te nemen. 

 

Hoelang doe je al aan vrijwilligerswerk?
Sinds mijn terugkeer uit Maleisië waar ik een jaar verbleef met AFS, werd ik een actieve vrijwilliger. Dat is ondertussen toch al bijna 4 jaar. 

 

Hoeveel tijd per maand spendeer je hieraan?
In een kernfunctie bij het BSG kruipt toch heel veel tijd. Afhankelijk van de periode kan dat soms wel meer dan 15 uur per week zijn. In rustigere periodes is lukt het natuurlijk met heel wat minder, maar ben ik er toch (bijna) elke weekdag mee bezig. 

 

Waarom doe je aan vrijwilligerswerk?
In eerste instantie omdat ik van nature uit een vrij geëngageerde persoon ben. Maar ik organiseer ook graag dingen en ben graag met meer dan enkel mijn studies bezig. Het verbreedt trouwens ook je blik op de wereld en je leert er jezelf ook beter door kennen. En natuurlijk is het gewoon ook leuk om te doen. 

 

Wat haal je persoonlijk uit vrijwilligerswerk?
Ik heb door mijn vrijwilligerswerk in beide organisaties al enorm veel bijgeleerd. Niet enkel organisatorische en praktische zaken, maar ook veel over communicatie met mensen binnen en buiten de vereniging, groepsdynamiek, plannen en nog zoveel meer.

 

Waarom zou je andere studenten aanraden aan vrijwilligerswerk te doen?
Het verbreedt echt je blik op de maatschappij en helpt je bij je persoonlijke ontplooiing. Daarnaast leer je via vrijwilligerswerk veel leuke mensen kennen en beleef je er enorm veel plezier aan als je samen met vrienden je steentje kan bijdragen aan de gemeenschap. 

 

Waar kunnen mensen meer info over jouw project vinden? Website/FB-pagina/…
Het BSG heeft zowel een eigen site als een facebook-pagina, waar alle nieuws en info staat.