U bent hier

Zondag 26 mei is de hoogmis van de democratie. Dan trekken we opnieuw naar het stemhokje om mee de koers van ons land te bepalen. De vraag is echter of de politiek in haar huidige staat wel optimaal kan functioneren. Is het écht de kiezer die de kaarten schudt? Kan het allemaal niet wat moderner? Wij vroegen enkele alumni-kandidaten in welke richting zij de politiek willen zien evolueren in de komende 5 jaar. Gaat jouw hart ook sneller slaan bij termen als ‘burgerparticipatie’ en ‘e-government’? Neem dan zeker eens een kijkje op https://www.vub.ac.be/terug-denken

 

 

Om het thema van politieke vernieuwing wat meer uit te diepen, gingen we op zoek naar VUB-alumni tot 30 jaar, die op een lijst staan voor de Vlaamse, Federale of Europese verkiezingen. We hebben getracht om een oud-student te koppelen aan élke partij.

Sammy Mahdi - 1ste opvolger Kamer Vlaams-Brabant:

“Nu kan je via gezichtsherkenning en een QR-code binnen de 5 seconden een betaling regelen. Nog niet zo lang geleden was dat pure sciencefiction. In zo goed als alle sectoren zie je de gigantische efficiëntiewinsten van de digitalisering, met de politiek als eenzame uitzondering. Ik hoop dat de overheid binnen 5 jaar voluit gaat voor die digitale sprong, ook in het besluitvormingsproces. Maar wat ik vooral hoop, is een mentaliteitswijziging. Ik merk dat de nieuwe generatie politici veel meer op zoek gaat naar samenwerking, over de partijgrenzen heen. Dat is het pad dat de politiek de komende jaren moet bewandelen.”

Waarom kiezen voor CD&V?

“In tijden van Trump en Poetin heeft onze wereld nood aan wat meer Barack Obama’s. Noem het grootspraak, maar CD&V is hét bindmiddel in bijzonder polariserende tijden.”

Lieselotte Thys - 3e plaats Kamer Antwerpen:

“Het denken mag zich nooit onderwerpen. Dus ook niet aan een partij. Tegen de volgende verkiezingen moet er komaf worden gemaakt met het systeem van lijststemmen en opvolgers. En waarom kunnen we bijvoorbeeld niet lijstoverschrijdend stemmen op personen van verschillende partijen? Zo krijgen we een beter zicht op wie het volk als vertegenwoordiger wil én komen we te weten welke politieke samenwerking de burger wil. De huidige dichtgetimmerde regeerakkoorden fnuiken bovendien de mogelijkheden van parlementairen, zowel binnen de meerderheid als van de oppositie, om op bepaalde thema’s wisselmeerderheden te vormen.”

Waarom kiezen voor Open Vld?

“Waarom je op mijn partij moet stemmen? Liberté, egalité, fraternité/humanité. Niet voor een select groepje, maar altijd en overal, voor iedereen.”

Mara De Belder - 29e plaats Vlaams Parlement Antwerpen:

“Ik hoop dat de politiek binnen 5 jaar terug in functie van het volk staat en niet meer van de grote bedrijven of de rijkste 1%. Ik hoop dat er tegen dan aan politiek gedaan wordt met de mensen in plaats van voor de mensen, en dat partijen zich ook écht aan hun beloftes houden. Ik hoop dat er dan niet alleen naar de mensen wordt geluisterd wanneer de verkiezingen in aantocht zijn, maar dag in, dag uit. Bovenal hoop ik dat het volk gaat blijven op straat komen en zich gaat blijven engageren. Dat is oh zo belangrijk voor onze democratie.”

Waarom kiezen voor PVDA?

“Stem voor de PVDA omdat wij de enige partij zijn die echt opkomt voor de gewone mens. Wij doen niet aan politiek om ons te verrijken, maar om de wereld te verbeteren. Wij doen op een andere manier aan politiek dan de rest en zeggen: zet mensen op de eerste plaats, niet de winst.”

Ange-Raïssa Uzanziga - 3e plaats Vlaams Parlement Brussel:

“Ten eerste hoop ik op een efficiënte regeringsvorming. We leven in erg gepolariseerde tijden waarbij extremen steeds meer aanhang krijgen. Indien de kiesresultaten ‘moeilijk liggen’, hoop ik dan ook op voldoende verantwoordelijkheidszin om er het beste van te maken. Verder hoop ik dat een klimaatmindset het fundament van alle beleidskeuzes zal vormen. Iedere politicus of politica op elk bestuursniveau moet zich inzetten voor de realisatie van de klimaatdoelen. Tenslotte hoop ik dat 2024 het einde van Twitterpolitiek inluidt. Ik erger me aan de huidige communicatie die zich beperkt tot 280 tekens en het denken in stereotypen en oneliners versterkt. Hopelijk worden virtuele of reële ontmoetingsplaatsen met diepgaande gesprekken opnieuw hip.”

Waarom kiezen voor Groen?

“Een stem voor Groen is een stem voor een ambitieus klimaatbeleid met een sociaal hart. Je krijgt het niet aan je kinderen uitgelegd als we gewoon verder blijven treuzelen.”

Peter Vandermeersch - plaats 5 Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

“Het is een uitdaging om de politiek toegankelijker te maken, zonder aan inhoud in te boeten. Betrokkenheid van burgers in politieke besluitvorming is belangrijk in een gezonde democratie, maar om die inspraak relevant te maken moet men grondig geïnformeerd worden. Daarbij moet nu nog te vaak een afweging gemaakt worden tussen vorm en inhoud: digitale platformen verkiezen opvallende quotes of flashy filmpjes boven meer diepgaande content. Sociale media maakte de interactie tussen politiek en burger directer en interactiever, maar daarom niet inhoudelijker of meer effectief. Politiek wordt zo herleid tot oppervlakkige quotes. Ik hoop dat men hier in de komende vijf jaar een oplossing voor vindt, zodat burgerparticipatie een succes kan worden.”

Waarom kiezen voor N-VA?

“In Brussel is N-VA de enige geloofwaardige keuze als partij die niet met de archaïsche structuren vergroeid is. Ze kan de verandering brengen die Brussel zo hard nodig heeft.”

 

Lander Piccart - plaats 12 Brussels Parlement

“Binnen 5 jaar moet de Brusselse overheid een pak eenvoudiger. Het Gewest en de 19 gemeenten moeten samenkomen: één stad en één bestuur dat ook de taken van de 19 OCMW’s overneemt. Eén politiezone met een Brusselplan in plaats van een kanaalplan. Eén begroting en één democratie. Omdat één bestuur zorgt voor een eerlijker Brussel: vandaag betaal je in Ukkel minder belastingen dan in Molenbeek. Omdat één bestuur zorgt voor een rechtvaardiger Brussel: de prioriteit van een sociale woning mag niet afhangen van de plaats waar je ingeschreven bent. Omdat één bestuur een einde kan maken aan de frustraties van Brusselaars: straatvegers stoppen niet aan de gemeentegrens. Onze stad moet binnen 5 jaar ook echt digitaal zijn, met 5G én performante applicaties waarlangs de communicatie met de overheid kan verlopen. Ook in het Engels, zodat alle Brusselaars kunnen deelnemen aan onze democratie - ook wie niet over de Belgische nationaliteit beschikt.”

Waarom kiezen voor one.brussels (SP.A + onafhankelijke kandidaten):

“one.brussels is een partij met lef en ambitie, die gaat voor een beleid waar ecologie en solidariteit hand in hand gaan, in een stad die zorgt voor haar inwoners en met inwoners die zorg dragen voor hun stad.”

Benieuwd naar wat onze VUB-experten zeggen over innovatie in de politiek? Of heb je misschien zelf een briljant idee om de huidige politieke structuren toegankelijker en moderner te maken? Breng dan zeker eens een bezoekje aan het gloednieuwe ‘Terug Denken’-platform. Twintig professoren laten er hun licht schijnen op brandend actuele thema’s in podcasts en via VUB-engage kan je heel gemakkelijk een bijdrage leveren aan het debat. Want de toekomst van ons land is te belangrijk om het alleen aan politici over te laten.