U bent hier

Maria Renee and her colleagues collected 386 kilograms of clothes.

Tijdens de herfst- en wintermaanden wordt aan de VUB kleding ingezameld voor vluchtelingen en daklozen. Doctoraatsstudente Maria Renee Barreal en studentenvereniging S.E.A dragen hun steentje bij via kledinginzamelacties op de campus. Maria Renee geeft oude kledij een tweede leven in vluchtelingenkampen en de Sociaal Ecologische Activisten maken daklozen in Brussel blij met warme kleding en koffie. VUB-studenten en -personeel kunnen de komende maanden hun eigen warme acties lanceren via VUB For Life.

386 kilo kledij voor de ‘Give your clothes a second life’-campagne

 

De afgelopen weken zamelde doctoraatsstudente Maria Renee Barreal 386 kilogram kledij in voor de ‘Give your clothes a second life’-campagne van SB Overseas. De Belgische non-profitorganisatie lanceerde deze actie om Syrische families in vluchtelingenkampen in Libanon en Turkije te helpen de bitterharde winter door te komen.

 

“We horen dagelijks verhalen in het nieuws over de schrijnende situatie in Syrië en de onmenselijke omstandigheden waarin vluchtelingen in kampen moeten trachten te overleven, maar we hebben dikwijls het gevoel dat we er niets aan kunnen veranderen omdat het zich allemaal zo ver van ons bed afspeelt”, vertelt Maria Renee Barreal. “Met dit project zag ik de kans om iets te doen voor de Syrische vluchtelingen, zonder te moeten verblijven in de conflictzones ”, aldus de doctoraatsstudente, die het project op campus Etterbeek organiseerde met ondersteuning van de VUB Chair for Social Entrepreneurship.

 

Studenten en personeel konden de afgelopen weken hun oude kleren en schoenen binnenbrengen bij Infopunt Studenten. Het doel om aan de VUB tien reiskoffers te vullen met 250 kilogram kledij werd – met de ingezamelde 386 kilogram - ruimschoots overschreden. De kleren en schoenen zullen nu verscheept worden naar de drie vluchtelingenkampen van SB Overseas in Turkije en Libanon, waar ze rechtstreeks verdeeld worden onder de Syrische families.

 

Ik had nooit durven dromen dat de inzamelactie zo’n succes zou worden, maar dankzij de hulp van de Chair of Social Entrepreneurship hebben we ons doel bereikt.” vertelt een trotse Maria Renee.

 

De leerstoel werd opgericht in 2015 door professor Nikolay Dentchev, in samenwerking met Close the Gap, Wolters Kluwer en Euroclear. Ze biedt naast haar wetenschappelijk onderzoek naar sociaal ondernemerschap ook de nodige ondersteuning voor sociale ondernemers, en dit onder meer met een crowdsourcing en –funding platform. Volgens Philippe Eiselein – VUB doctoraatsstudent en webmaster van de leerstoel - was er aan de VUB nood aan extra ondersteuning voor ondernemende studenten. “De Chair of Social Entrepreneurship moedigt sociale ondernemers aan en helpt hen hun projecten naar een hoger niveau te tillen. Bovendien brengt het platform je in contact met relevante organisaties of personen”, bevestigt Maria Renee.

 

Een dikke trui en een warme koffie van de Sociaal Ecologische Activisten

 

Ook de Sociaal Ecologische Activisten zetten dit jaar opnieuw een kledinginzamelactie voor daklozen in Brussel op poten aan de VUB.

 

De studentenvereniging zet zich in voor sociale en ecologische verbetering aan de VUB en wil studenten informeren over milieubewust leven en verscheidene maatschappelijke thema’s. Dat doen ze aan de hand van lezingen, debatten, uitstapjes en cantussen. Succesvolle projecten zijn onder andere de befaamde Veggie Night, het Divestment-project en uiteraard ook het jaarlijkse inzamelproject voor daklozen – dat ondertussen aan zijn vierde editie toe is.

 

S.E.A collects clothes for the homeless in Brussels.

“We hopen dat de kledinginzamelactie net zo’n succes wordt als de afgelopen jaren!” vertelt Jonathan Bertholet, oud-voorzitter van S.E.A.

 

Vanaf eind november kunnen VUB-studenten en -personeel opnieuw oude kleren binnenbrengen bij Infopunt Studenten. De vrijwilligers van S.E.A gaan dan wekelijks kleding en warme koffie uitdelen in het Centrum van Brussel.

 

“We vinden het belangrijk dat de daklozen in Brussel niet vergeten worden, ze zijn tenslotte een deel van onze gemeenschap. Met deze actie hopen we hen toch een beetje te kunnen helpen”, legt Jonathan uit. “Wij vinden het nu al koud buiten. Wat moet het dan wel niet zijn voor mensen die in de gure wintermaanden in Brussel op straat leven?”

 

Tijdens de kerstperiode maken ze daklozen ook blij met kleine cadeautjes. S.E.A moedigt alle studenten en personeel aan de VUB aan om hun steentje bij te dragen door hun oude kleding binnen te brengen. Zoals Jonathan besluit: “Alle hulp is welkom!” Geïnteresseerden zijn ook welkom tijdens de wekelijkse bijeenkomsten van S.E.A. Meer informatie over de studentenkring en haar projecten vind je op hun Facebookpagina.

 

Zelf een warme actie lanceren?

 

Wil je zelf ook graag een actie op touw zetten voor een goed doel? Lanceer je eigen project dan via VUB For Life. Ondersteuning is ook steeds mogelijk vanuit de Chair of Social Entrepreneurship.