1.000 jongeren. Het onderzoek “Jongeren en de Regionale Verkiezingen 2019” maakt integraal deel uit van het project “Jeugd en Politiek”, dat erop gericht is om jongeren op het einde van de middelbare school geïnteresseerd te maken in politiek ter gelegenheid van de lokale verkiezingen van 2018 en van de regionale verkiezingen van 2019. Het project wordt gefinancierd door Innoviris, ondersteund door het Brussels Parlement, en gecoördineerd door drie onderzoeksgroepen van de UCLouvain, de ULB en de VUB. Het luik “Jongeren en de Regionale Verkiezingen 2019” betrekt een duizendtal jonge Brusselaars uit 20 verschillende scholen, zowel Nederlands- als Franstalige, uit alle onderwijsnetten en -richtingen.

 

2 fases. Het luik rond de regionale verkiezingen verloopt in twee grote fases.

  • Tijdens de eerste fase, die liep van november 2018 tot januari 2019, werden leerlingen geïnformeerd over het functioneren van de Brusselse democratische instellingen, en over een van de zes thema's die werden geselecteerd door de onderzoeksteams. Vervolgens analyseerden ze teksten waarin verschillende meningen en standpunten over deze thema's van verschillende actoren werden verdedigd. Ze deden dit in het bijzonder met behulp van het WebDeb-platform, dat het mogelijk maakt om de argumenten van een debat en de verschillende coalities van actoren te identificeren.
  • In een tweede fase zullen ze hun analyses en posities publiekelijk presenteren in verschillende vormen (opiniestukken, video's, radio-uitzendingen, posters, enz.). Sommigen zullen deelnemen aan een debat in het Brussels Parlement over de plaats van jongeren in de democratie. En allen zullen elkaar ontmoeten voor een slotevenement in de Ravenstein-galerij.

 

6 ontmoetingen. Bij de overgang tussen deze twee fasen worden ontmoetingen tussen scholen georganiseerd eind januari en begin februari. Dit biedt de leerlingen van verschillende scholen die aan hetzelfde thema hebben gewerkt, de mogelijkheid om hun analyses en standpunten uit te wisselen, en om een ​​panel van politieke actoren te interviewen. Bij deze bijeenkomsten komen 150 tot 200 studenten bijeen. Ze zullen in twee fasen worden gestructureerd. In de vroege ochtend organiseren we workshops die leerlingen van verschillende klassen samenbrengen. Daarin bespreken ze hun analyses en bereiden ze vragen voor voor de politieke actoren. In het tweede deel van de ochtend zullen deze vragen in het kader van een debat aan het panel van actoren worden gericht.

 

Ontmoetingen tussen klassen (telkens van 9 tot 13u)

  • 28 januari: huisvesting (UCLouvain - Rue Wafelaerts, 47, Saint-Gilles)
  • 29 januari: democratie (UCLouvain - Rue Wafelaerts, 47, Saint-Gilles)
  • 31 januari: ruimtelijke ordening (UCLouvain - Rue Wafelaerts, 47, Saint-Gilles)
  • 4 februari: milieu (VUB – Pleinlaan 2, Elsene)
  • 5 februari: economie (VUB – Pleinlaan 2, Elsene)
  • 7 februari: mobiliteit (VUB – Pleinlaan 2, Elsene)

 

Andere data:

  • 25 april: debat in het Brussels Parlement over de plaats van jongeren in de democratie
  • 8 mei: slotevenement in de Ravensteingallerij

 

Onderzoeksploeg

  • Bernard Delvaux, Robin Dumont en Martin Rouffiange, UCLouvain
  • Emilie van Haute en Robin Lebrun, ULB
  • Didier Caluwaerts en Kenneth Hemmerechts, VUB