U bent hier

De Franse ambassadrice (r) legt het idee van l'année de la France uit tijdens de academische openingszitting van dinsdag 25 september 2018

Er zal een rode draad lopen door het academiejaar 2018-2019. Of beter: ‘un fil rouge’. Want in tijden van een toenemende Angelsaksische dominantie waar ook de academische wereld mee te maken heeft, wil de VUB Frankrijk en de Franse cultuur in de kijker zetten. Wedden dat de Verlichting hierachter zit?

 

A common theme will run through the 2018-2019 academic year. Or should we say ‘un fil rouge’? In a period of increasing Anglo-Saxon dominance - including in the world of academia, VUB wants to put the spotlight on France and French culture. Is it all down to the Enlightenment?

 

Professor Daniel Acke is docent Franse letterkunde en cultuur aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Hij staat, samen met Lynn Tytgat, coördinator van weKONEKT.brussels voor de VUB, in voor de organisatie van het Franse Jaar of “Année de la France à la VUB en 2018-2019” zoals dat officieel heet.

 

Daniel: “Het Franse jaar is een bestaand concept dat de Franse ambassade dit keer in samenwerking met de VUB organiseert en dat gedurende een volledig academiejaar de Franse cultuur, maar ook de verschillende instituten die deze cultuur promoten, zoals de Alliance française, Agence universitaire de la Francophonie meer kenbaar wil maken bij het universitair publiek. Op de campus, maar ook daarbuiten. En over alle faculteiten heen. Het wil ook de samenwerkingsverbanden tussen de VUB en Frankrijk vergroten op het niveau van professoren en onderzoekers en door studentenuitwisselingen.”

 

Lynn: “Er is ook een langetermijnvisie. De bedoeling is niet alleen om gedurende het academiejaar vanalles te organiseren. Het project beoogt ook onderzoekscenta met elkaar in contact te brengen om eventuele partnerschappen uit te bouwen. Verder hopen we dat dankzij het Franse Jaar studenten meer geprikkeld worden door de Franse cultuur en geschiedenis.”

 

Van Pompidou tot Madame Moustache

 

Er komen puur academische activiteiten, zowel voor studenten als het brede publiek. Daniel: “Aan de VUB zijn bijvoorbeeld lezingen voorzien over het Frans literaire canon, parallel met een seminarie in Kanal Centre Pompidou van mijn collega Hans De Wolf over het artistieke canon. Er is ook een studiedag over vrijmetselarij met een vergelijking tussen de Franse en de Belgische vrijmetselarij.”

 

Lynn: “Docenten zullen lessen geven met een Franse insteek die aansluit op het programma. Docenten die niet zo’n insteek hebben maar toch willen meewerken kunnen we ideeën aanreiken. Voor de publieke activiteiten zullen we samenwerken met partners en instellingen in het Brusselse, waaronder het nieuwe museum Kanal Centre Pompidou, het Museum van de Vrijmetselarij en het literair huis Passaporta, bekend van hun tweejaarlijkse festival. Er komen ook meer ontspannende activiteiten. In maart zal het VUB-restaurant een week lang typisch Franse gerechten op het menu zetten. En in de eerste week van april, tijdens de weKONEKT.brussels week, organiseert het KultuurKaffee samen met Madame Moustache een avond waarop jong, opkomend muzikaal Frans talent wordt uitgenodig met daarop aansluitend een dj. “Ook bepaalde academische activiteiten zoals de diploma-uitreiking van Letteren en Wijsbegeert krijgt een Frans tintje met Franse muziek, die ook te horen zal zijn tijdens de academische opening.

 

Verlicht denken en fietsen

 

Dat de VUB zich engageert voor het Franse jaar, is natuurlijk geen toeval. Daniel: “Er zijn nogal wat raakpunten met Frankrijk. De Verlichting en de Franse revolutie stonden mee aan de basis van de waarden van de VUB. Het vrije denken heeft een historische levensbeschouwelijke en filosofische link met Frankrijk. Onze leuze is ontleend aan Henri Poincaré. Die historische link komt ook aan bod tijdens een lezing in de Senaat, georganiseerd door de faculteit Rechten.”

 

Lynn: “Als een soort afsluiting van het Frans Jaar komt er een conferentie in het kader van de Tour de France, die in 2019 in Brussel start. De conferentie heeft als thema ‘science en cycling’. Meer informatie zal hierover in de loop van het academiejaar beschikbaar zijn.

 

Ontdek alle activiteiten op de website van het Frans jaar aan de VUB.