U bent hier

"Lichaamsbeweging is dringend aan een herdefiniëring toe", zegt professor Cammu.

Je kan er haast niet naast kijken: de zomervakantie staat voor de deur en dankzij televisie, modemagazines en Instagram worden we overspoelt met het fenomeen ‘summerproof body’. Het zet heel wat mensen aan om te diëten en te sporten, en hopen zo alle winterkilo’s als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. De meesten ondervinden na een aantal weken dat ze amper zijn afgevallen, waardoor ze het sporten opgeven. “Lichaamsbeweging is een medicijn met enorme voordelen, maar vermageren hoort daar niet bij”, blogt prof. dr. Hendrik Cammu bij UZ Brussel.

 

Lees ook: ‘Dokter, wat moet ik nu geloven?’

 

We beginnen vaak vol motivatie te bewegen, want dan zouden we afvallen en het gedroomde lichaam krijgen. Nadienen verwennen we onszelf met een uitgebreide maaltijd, en net daar wringt het schoentje. Door de honger gaan mensen nog meer energierijker eten, waardoor afvallen moeilijker gaat. Sommigen zullen zelfs ondanks het intensief sporten gewoon toenemen in gewicht.

 

Bij kinderen lijkt de situatie nog vreemder, want hoe lang of kort de sportsessie ook duurt, het lichaam van het kind zal dit kost wat kost willen compenseren. Hierdoor zal het lichaam van het kind de rest van de dag amper vetten en calorieën verbranden. “Dat kan de reden zijn waarom sport op school faalt om obesitas tegen te gaan”, vertelt professor Cammu.

 

Lees hier in de blog van professor Cammu andere opmerkelijke bevindingen en wat de beste manier is om af te vallen.