U bent hier

Meer dan 200 genodigden uit industrie, universiteiten en onderzoekscentra vierden deze week de tiende verjaardag van de Belgische Industrial Research & Development (BiR&D) in het Academiënpaleis in Brussel. Dit in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Filip, Minister Muyters and Minister Marcourt. Postdoc Lien Smeesters, onderzoeker bij B-PHOT Brussels Photonics, nam er BiR&D Award in Science & Technology in ontvangst voor haar proefschrift rond optische screening om onze voedselveiligheid te verbeteren.

 

Industriële valorisatie en maatschappelijke relevantie zijn voor de BiR&D zeer belangrijk. Daarom organiseert het FWO en het FNRS, op initiatief van BiR&D, jaarlijks de BiR&D Multi-Disciplinary PhD Thesis Award. Deze dient als bekroning van een doctoraatsthesis die een originele en multidisciplinaire bijdrage levert met de mogelijkheid tot industriële valorisatie en maatschappelijke relevantie. In 2018 werden twee prijzen toegekend: één in het gebied “Life & Health Sciences” en één in het gebied “Science & Technology”. Koning Filip toonde grote interesse in het onderzoek van de PhD’s.
 
 
Dit jaar werd de BiR&D Award in Science & Technology toegekend aan Lien Smeesters, postdoc onderzoeker bij B-PHOT Brussels Photonics aan de VUB, voor haar proefschrift rond optische screening om onze voedselveiligheid te verbeteren.
 
 
Schadelijke stoffen in onze voeding dedecteren, als acrylamide in frieten of mycotoxines in granen, is van groot belang voor onze volksgezondheid. Lien zette fotonica of lichttechnologie in om een niet-destructieve methode te ontwikkelen waarmee ongewenste stoffen opgespoord kunnen worden. Op basis van onderzoek naar de interactie van laserlicht met voedingswaren, bedacht en ontwikkelde ze een innovatieve laser scanner die de schadelijke stoffen op een snelle en accurate manier onderscheidt. Deze screening draagt bij aan een verhoogde voedselveiligheid en aan de reductie van voedselverspilling, zonder enige aantasting aan gezonde voedingswaren.