U bent hier

De Photonics Show verwelkomde ook dit jaar 1.500 leerlingen uit het middelbaar.

De Wetenschapsshow, georganiseerd door B-PHOT aan de VUB, verwelkomt elk jaar meer dan 1500 leerlingen en 120 leerkrachten van de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs voor een interactieve show rond fotonica.

 

Tijdens het tweedaagse event op 24 en 25 oktober zakten 29 scholen af naar de VUB campus voor een educatieve show over fotonica in 6 modules die de basis van lichttechnologie uitlegt. Een team van gepassioneerde PhD onderzoekers demonstreerden experimenten over het ontstaan van licht, infrarood licht, fluorescentie, instelbare lenzen, kleur mengen en optische vezels. Studenten namen deel aan de show en hielpen bij experimenten op het podium. Verder konden ze hun kennis testen via een spannende quiz.

 

Aansluitend volgden een 60-tal deelnemers ook het Boys & Girls Congress waarbij ze laboratoria bezochten en workshops kregen over uiteenlopende thema’s zoals lichtschilderen, 3D-hologram met smartphones, een bootrace op zonne-energie, optische communicatie, het lichtlabyrint, apps en magische trucs met licht.

 

De studenten kregen voeling met de wetenschap van het licht en leereden dat fotonica ons elke dag omringt. Denk aan LED-schermen voor smartphones of de nieuwste Virtual Reality maskers. Heerlijke Belgische frieten worden vaak gescand door licht om gevaarlijke gifstoffen in voedsel te verminderen. Kanker kan sneller opgespoord èn behandeld worden door diagnose met lichtgeleide biopsie naalden.

 

De Wetenschapsshow wilt toekomstige ingenieurs inspireren om voor STEM opleidingen te kiezen, en ze tonen hoe ze zelf de toekomst kunnen vormgeven.

 

 

OVER B-PHOT

B-PHOT, het Brusselse Fotonica Team aan de VUB, is een internationaal erkend expertisecentrum in Fotonica, de wetenschap en technologie van licht. Fotonica integreert verschillende wetenschappelijke disciplines en speelt een sleutelrol in het beantwoorden van economische, ecologische en maatschappelijke vraagstukken. Innovatie en valorisatie zijn sleutelbegrippen waarbij gericht onderzoek rond fotonica leidt naar efficiënte oplossingen in samenwerking met vooraanstaande universiteiten en het industriële landschap in Vlaanderen, Europa, V.S, Australië en Azië.

 

Het fotonica team, onder leiding van Prof. Hugo Thienpont, heeft een opmerkelijk portfolio aan onderzoeksprojecten opgebouwd in fundamenteel, strategisch, toegepast en industrieel onderzoek. De vooruitstrevende technologie infrastructuur garandeert een volledige supply chain in fotonica. Met het optische technologie platform, de polymer optics pilot line en het grootschalige optische meetcentrum met clean room omgeving (Photonics Innovation Center in Gooik) profileert B-PHOT zich als één van de toonaangevende centra in optical modelling, optical characterization, voordelige rapid prototyping, en proof-of-concept prototypes van extreme optical components en systemen.

 

Ook in het kader van STEM zet de onderzoeksgroep zich in om toekomstige generaties warm te maken voor de meest baanbrekende technologieën van fotonica. Via de Photonics Explorer kit, maar ook door actieve workshops met jongeren tijdens de jaarlijkse wetenschapsshows.

 

De onderzoeksgroep telt 50 onderzoekers in fotonica en 20 technische medewerkers. Bezoek www.b-phot.org voor meer informatie over onderwijs, onderzoek, valorisatie en internationale programma’s rond fotonica.