U bent hier

Als kleuter weet je meestal wat je later wil worden. Onderweg, door studies en jobs, ben je heel andere dingen gaan doen. De vraag die je nu zou moeten stellen is: “zit ik wel op de juiste plek?” VUB wil dat medewerkers hierover nadenken en hun carrière in eigen hand nemen. Om die bewustmaking te realiseren start de campagne ‘Aan het stuur van je eigen carrière’. Die bestaat uit een key note met loopbaancoach Veronika Wuyts en twee workshops.  

 

‘As a child, you usually know what you want to do later in life. Over time, through your studies and different jobs, you find yourself doing completely different things. The question that we should ask, is: “Am I actually in the right place?” The Vrije Universiteit Brussel wants employees to think about this and take control of their careers themselves. To raise awareness, we are launching the ‘Take control of your own career’ campaign.

‘Oh jee: nadenken over je carrière en loopbaancoaches die komen vertellen, dat betekent meestal dat er banen gaan sneuvelen,’ horen we enkele mensen nu al denken. “Niets van dat alles”, beweert Tanja Verheyen, HR-adviseur bij de dienst Mens&Organisatie (M&O) van de VUB. “De campagne heeft juist een heel positieve insteek: het gaat over jou, als mens die wil weten waar hij of zij staat in de carrière. De aanleiding hiervoor was het boek ‘Goed bezig check-up’ van Veronika Wuyts. Dat wil mensen minder kwetsbaar maken voor de toenemende druk waar we aan bloot staan op het werk. Vroeger hadden mensen een lineaire carrière waarbij de werkgever besliste of je promotie zou maken. Die tijd is voorbij, mensen willen nu zelf over hun loopbaan beslissen. Maar tussen willen en kunnen zit vaak een groot verschil. Met deze campagne willen we dat beslissingsproces ondersteunen. Dat doen we met het in kaart brengen van wat je kan en wat je wil. Maar alles begint met bewustmaking. Vandaar dat Veronika de campagne op 24 april aftrapte met haar key note.”

 

15% geëngageerd naar het werk

Veronika Wuyts is loopbaancoach en drijvende kracht achter Talents@Work. “De naam van het bedrijf zegt het zelf: zet je talenten aan het werk, je hebt er meer dan je denkt. In mijn key note zal ik het hebben over waarom, hoe en wat je kan ondernemen om aan het stuur van je werkleven te blijven staan. Jaar na jaar na jaar. Zodat je beter leert surfen op de steeds aanwezige veranderingsgolven en kan kiezen welke golf zinvol voor je is om te volgen en welk niet meer. Je bent iemand die evolueert in je leven, dus ook je behoeften en je energie. Jaarlijks even checken of je nog goed bezig bent, is geen overbodige luxe in deze maatschappij die met een rotvaart verandert.”

 

Volgens het Gallup rapport 2017 gaat wereldwijd slechts 15% van de fulltime werknemers geëngageerd naar hun werk. “Toch heeft iedereen de keuze om het anders aan te pakken. Misschien niet over wat je overkomt, wel hoe je daarmee omgaat. Daar is zich niet iedereen bewust van. Mij valt in bedrijven en organisaties waar ik kom vaak op dat medewerkers een beperkte zelfkennis hebben over wat hen echt drijft. We leren veel over dingen en over anderen, maar bitter weinig over onszelf: wie we zijn of zouden kunnen zijn. Daardoor kunnen velen ook niet zo goed voor zichzelf opkomen als het niet meer klopt. En als je niet goed weet waar je goed in bent, worden je mogelijkheden al sneller onderbenut in deze zeer competitieve wereld.”

 

Lees verder onder de foto en ontdek 5 tips om je carrière in handen te nemen.

Veronika Wuyts: "Wat kan je ondernemen om jaar na jaar aan het stuur van je werkleven te blijven staan?"

Waar ligt jouw toekomst?

De key note van Veronika krijgt een praktisch vervolg met twee workshops gegeven door Tanja Verheyen en loopbaancoach Annelies Poppe. Tanja: “In de key note op 24 april legde Veronika uit dat iedereen een rugzak heeft met ervaringen en competenties. En hoe je die zelf in kaart kan brengen. De workshop op 22 mei pikt daar heel praktisch op in: welke talenten heb je, wat kan je? In de tweede workshop op 5 juni zal het gaan over wat je wilt. Is de functie waarin je zit wel wat je wilt? Zit je nog op de juiste plek? We leren je waarin je je kan versterken. En we leren je inzien waar je toekomst ligt. Maar het is absoluut niet zo dat de VUB iemand kwijt wil. Integendeel, het doel is bewustmaken, laten ontdekken waar je staat.”

 

Verfrissende aanpak

Tanja Verheyen: “Normaalgezien staan werkgevers niet voor een dergelijke aanpak te springen. Er is de angst dat hun medewerkers daardoor andere oorden gaan opzoeken. De VUB bekijkt dit helemaal anders: het staat wetenschappelijk vast dat je medewerkers juist zal binden door hen bewuster te maken van hun eigen carrière. En vanuit de optiek als werkgever wil de VUB haar medewerkers employable maken: daarin investeren maakt hen sterker om te functioneren. Het is natuurlijk heel gevoelige materie, we duwen mensen uit hun comfortzone richting nadenken over jezelf. Dat is niet voor iedereen eenvoudig, daar heb je moed voor nodig.”

 

Na de workshops kunnen VUB’ers die hun carrière in eigen handen willen nemen bij Elke Ceuppens terecht voor meer informatie over de interne procedures. 

 

Praktisch:

 • Dinsdag 22 mei van 9 tot 13 uur
  Workshop dag 1: ‘Aan het stuur van mijn eigen loopbaan’
  Door Tanja Verheyen en Annelies Poppe
  Campus Etterbeek, gebouw M501
  Inschrijven via de VTO-website

   

 • Dinsdag 5 juni van 9 tot 13 uu
  Workshop dag 2: ‘Aan het stuur van mijn eigen loopbaan’
  Door Tanja Verheyen en Annelies Poppe
  Campus Etterbeek, gebouw M501
  Inschrijven via de VTO-website

  In het najaar wordt de campagne herhaald.

 

5 tips om je carrière in handen te nemen - door Veronika Wuyts

 • Maak jaarlijks de inventaris op van het voorbije jaar: ben ik goed bezig? Wat loopt goed? Waar word ik niet warm van?
 • Je draagkracht bepaalt je veerkracht: wat gaat met energie lopen en wat geeft je energie? Zo houd je je veerkracht onder controle houdt in plaats van plots leeg te zijn. Hang het op je ijskast, zichtbaar voor iedereen en vooral voor jezelf
 • Doseer je energie: wat is de moeite om je beschikbare energie in te steken, waar brengt het niks op? Choose your battles. Battles genoeg, energie helaas niet
 • Samen sterk: deel met een vertrouweling wat er speelt en wat je zou willen: het uitspreken is al de eerste stap naar verwerkelijking en je engagement
 • Herhaling, herhaling, herhaling: doe dit jaarlijks, net zoals je naar de technische controle of de tandarts gaat. Voor dezelfde reden: jouw wel-zijn en dat van je omgeving.

 

Communicatiewetenschapster Tanja Verheyen bekleedde van 2015 tot 2017 de leerstoel Carrièrewendingen aan de VUB. Deze leerstoel wou het taboe op carrièrewendingen doorbreken en een blauwdruk afleveren voor organisaties die carrièrewendingen proactief en succesvol willen invoeren. Sinds 2017 is ze aan de slag als HR-adviseur bij de dienst Mens & Organisatie van de VUB. Meer info: tanja.verheyen@vub.be.