U bent hier

“Een universiteit is de ideale omgeving om mensen warm te maken voor sociaal ondernemen,“ zegt Nikolay Dentchev, houder van de VUB Leerstoel voor Sociaal Ondernemerschap. “Professoren zijn van nature netwerkers, en veel studenten zijn sociale projecten genegen.” Vier van die sociale projecten worden nu maandag 8 mei voorgesteld tijdens de lancering van een nieuw platform voor sociale ondernemers. Een ervan is Elewa, een organisatie die in het leven is geroepen door student-ondernemer Jente Rosseel om Keniaanse jongeren aan een kwaliteitstvol onderwijs te helpen.

“A university is an ideal environment to warm people for social entrepreneurship,” says Nikolay Dentchev, holder of the VUB Chair for Social Entrepreneurship. “Professors are natural networkers, and many students are open to social projects.” Four of those projects will be presented this Monday, May 8th, during the launch of a new platform for social entrepreneurs. One of the projects is Elewa, an organisation founded by student entrepreneur Jente Rosseel to provide quality education for Kenian school children.

Vijf jaar geleden trok Jente - aan zijn laatste jaar bezig als student in Ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen - voor de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingshulp en Technische Bijstand (VVOB) naar Kenia voor een stage. Daar merkte hij dat het onderwijssysteem de leerlingen niet echt voorbereidde voor de realiteit op de werkvloer. “Het probleem is dat het hele onderwijssysteem er gebaseerd is op gestandardiseerde examens. Kun je de antwoorden goed formuleren, dan kun je verder studeren; doe je het minder goed, dan mag je een verder studieloopbaan vergeten. Het gevolg is dat iedereen de antwoorden uit het hoofd leert. Maar dat kweekt papegeaaien – niet mensen die een goed antwoord kunnen bieden in steeds andere contexten.”

Het platform biedt ons de kans om ons verhaal te delen. Zo hopen we mensen te vinden die ons kunnen helpen met de verwezenlijking van onze droom.
-
Jente Rosseel

Om daaraan te verhelpen, startte hij samen met Mike Kipkorir Bill, een Keniaanse onderwijsexpert die hij tijdens zijn stage leerde kennen, Elewa op. De organisatie bestudeert samen met de scholen in Kenia hoe de kwaliteit van het onderwijs kan worden verbeterd. Ze voorziet tevens in leerkrachtenopleiding en is momenteel druk bezig de leerboeken samen te stellen voor alle secundaire opleidingen. Elewa heeft ook een systeem voor e-learning opgezet dat is aangepast aan de uitdagingen van de lokale technische infrastructuur en dat kan werken zonder een onmiddelijke nood aan elektriciteit. 

Nikolay Dentchev, houder van de VUB Leerstoel voor Sociaal Ondernemerschap

Mike Kipkorir Bill en Jente Rosseel, stichters en drijvende krachten achter Elewa

Elewa bestaat sinds 2015 en maakt ondertussen deel uit van Startit@KBC, het platform voor startende ondernemers. Maar de organisatie kan best nog wat meer visibiliteit gebruiken. “Het is een van de redenen waarom we aanwezig zijn op de launch van het nieuwe platform binnen de VUB Leerstoel voor Sociaal Ondernemerschap. We zien het ook als een opportuniteit, niet alleen om fondsen te werven – hoewel we die goed zouden kunnen gebruiken om meer mensen voor de begeleiding van scholen in dienst te nemen – maar ook om kennis op te doen. Het geeft ons ook een kans om mensen te vinden die willen bijdragen aan onze missie, hetzij als partners, hetzij als vrijwilligers of researchers, enzovoort.”

 

Tool voor crowdfunding en crowdsourcing
“Ons nieuwe platform voor sociale ondernemers moet je zien als een tool voor zowel crowdfunding als crowdsourcing,” zegt ook Nikolay Dentchev. “Dat is perfect in lijn met wat de VUB-Leerstoel voor Sociaal Ondernemerschap beoogt, namelijk een ontmoetingsplaats bewerkstelligen waar sociale ondernemers en academici samen duurzame zakenmodellen voor sociale projecten ontwikkelen. Het platform zelf is een voorbeeld van die samenwerking, want naast de VUB staan ook Close The Gap, Wolters Kluwer en Euroclear aan de wieg ervan.

 

Tijdens de launch van komende maandag, zullen naast Elewa ook Solidar IT, Bookademic en Ustart Tech worden voorgesteld. Van elke organisatie zal een video worden afgespeeld, waarin ze haar doelstelling kort toelicht. “Het is een mooi begin,” zegt Nikolay Dentchev, die hoopvol de toekomst tegemoet ziet. “Het is de bedoeling over een jaar zo’n 25 projecten te hebben bijeengebracht.” Wordt dus zeker vervolgd…

 

Lees meer op Knack en Bruzz.

 

Lancering Social Entrepreneurship Platform

Waar: Vanaf 15.00 u in U-Residence, VUB Campus in Etterbeek, Pleinlaan 2, 1050 Brussel

Klik hier voor het programma en inschrijving.