Bekijk hier het fotoalbum van de plechtige opening.
 
Met ruime groeps- en individuele kleedkamers, een eigen zwemschool SWIMOVE en de uitbreiding van het aanbod met verschillende aquafitness activiteiten hoopt de VUB minstens 130.000 bezoekers per jaar te kunnen bereiken. De uitgebreide openingsuren en democratische tarieven moeten bijdragen tot de toegankelijkheid van het zwembad. "Het zwembad is er niet alleen voor VUB’ers maar ook voor de scholen en clubs uit de omgeving. We willen zoveel mogelijk Brusselaars de kans geven te zwemmen", zegt rector Caroline Pauwels.

Twee baden

 

Zwemmers kunnen voortaan terecht in twee zwembaden. Het groot bad is 25 meter lang, twaalf meter breed en heeft een diepte van een tot drie meter. Het klein bad is dertien meter lang, zeven meter breed en is voorzien van een beweegbare bodem. Op die manier kan de diepte aangepast worden en kunnen baby’s, peuters, senioren en andersvaliden hier terecht. De VUB wil zo verschillende doelgroepen aantrekken naar het nieuwe zwembad.

 

De studenten Lichamelijke Opvoeding & Bewegingswetenschappen en Kinesitherapie zullen zich in het zwembadcomplex kunnen voorbereiden op hun toekomstige werkomgeving in en rond het water. Voor de topsportstudenten is het dan weer de ideale voorbereiding op wedstrijden. "Het zwembad is een bijna-sluitstuk van een multifunctioneel sportcentrum waarop we zeer fier zijn”, zegt pro-rector Paul De Knop.

Het is ook het meest duurzame zwembad in de regio.


Het compacte gebouw waarin het zwembad is uitgerust beschikt over een betere isolatie dan voorheen, efficiënte luchtventilatie, warmte- en spoelwaterrecuperatie en energieproductie via warmtekrachtkoppeling. Hierdoor is het nieuwe VUB-zwembad  het zuinigste zwembad in Brussel. Eind 2016 werd het zwembadproject door Be.exemplary van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog uitgeroepen als één van de tien voorbeeldgebouwen in Brussel.
 
 

947 Tegels

 

De renovatie van het zwembad heeft in totaal acht miljoen euro gekost. Meer dan de helft daarvan zijn overheidsbijdragen afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering en voorzitter van het VGC-college Guy Vanhengel, Vlaams minister van Sport Philippe Muyters, Vlaams minister van Brussel Sven Gatz en Brussels minister en lid van het VGC-college verantwoordelijk voor sport Pascal Smet, gaven eveneens een aanzienlijke ondersteuning.

56% overheidsmiddelen, 20% eigen inbreng, 9% donatoren en private partners.


Alumni en VUB-sympathisanten hebben in totaal 947 virtuele tegels gekocht. Ook heel wat private sponsors gingen mee in zee met het zwembadproject: International School of Brussels, FPIM, Yakult, IPG, Vivaqua en Chaudfontaine. De opening van het nieuwe VUB-zwembad lijkt bovendien de start van andere projecten. “Er is nog een droom om hier nog een vechtsportzaal aan bij te bouwen. We zijn dus nog niet klaar”, zegt pro-rector Paul De Knop vastberaden.