U bent hier

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel renoveerden de oude studentenkoten op haar campus in Etterbeek volgens de principes van het circulair en dus demonteerbaar en veranderingsgericht bouwen. Dat gebeurde in het kader van het EU Horizon 2020-project “Buildings as Material Banks” naar circulariteit. Het resultaat is het gloednieuwe Circular Retrofit Lab, dat zo een voorbeeld is van circulaire architectuur en circulair bouwen. De gebouwen worden officieel ingehuldigd op maandag 13 mei.

 

Met de realisatie van het Circular Retrofit Lab is de VUB pionier in ons land. Ze bewijst namelijk dat (ver)bouwen zonder een grote afvalberg mogelijk is en dat het gebruik van herbruikbare bouwmaterialen niet leidt tot minder comfort, creativiteit en architecturale vrijheid. “Er bestaan nog veel vooroordelen rond circulair bouwen. Het Circular Retrofit Lab bewijst het tegendeel: het gebouw kan polyvalent ingezet worden en alle materialen kunnen later opnieuw gebruikt worden op andere sites” vertelt Prof. Niels De Temmerman die het project leidde.

 

Het Circular Retrofit Lab komt tot stand mede dankzij de financiele steun van Algemeen Beheer van de VUB. Nic Van Craen: We zijn als VUB heel trots op dit project. Dit balt al onze inspanningen voor duurzaamheid samen: niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk. En dat met een zeer innovatieve aanpak. Daarnaast kreeg het project ook de steun van verschillende prominente partners uit de bouwwereld waaronder Geberit , Groep Van Roey, Reynaers Aluminium, Saint-Gobain Group (Gold partners); Jaga, Jonckheere Projects (Silver partners); en Bao Living, Beneens, JuuNoo, Kaderstudio, Lumency, MK Engineering, Systimber, Tarkett en Zehnder Group (Consortium Partners). 

 

Over VUB Architectural Engineering
VUB Architectural Engineering doet al meer dan 10 jaar onderzoek naar veranderingsgericht bouwen. Door hergebruik en vermindering van bouwafval wordt constructief bijgedragen tot een duurzamere ontwikkeling van het bouwen en verbouwen.

 

Over het Circular Retrofit Lab
Het Circular Retrofit Lab is een pilootproject van het Europese Horizon 2020 project ‘Buildings As Material Banks’ en bevindt zich in de oude studentenmodules ontworpen door architect Willy Van Der Meeren op de campus van de VUB.