U bent hier

Het nieuwe schandaal bij slachthuis Veviba uit Bastenaken zet de vleesindustrie opnieuw in een slecht daglicht. Maar dit houdt de Belg niet tegen om massaal vlees te eten: gemiddeld 70 kilogram per jaar. Frédéric Le Roy, voedingsbioloog aan de VUB, ziet de verklaring liggen bij onze voorouders. “Vlees is zo belangrijk geweest voor de mens. Het heeft de mens gemaakt.” Professor Le Roy zegt dat vlees de samenleving organiseerde en er al snel sprake was van een sociale hiërarchie bij de jager-verzamelaar. 

 

“Het gaat erom wat nodig was om dat vlees te bemachtigen. Daarvoor moest de mens leren samenwerken met anderen, praktische vaardigheden uitbouwen en conceptueel beginnen denken.” Jagers die vlees wisten te voorzien, kregen respect van de gemeenschap door een bepaalde politieke functie of een seksuele dienst te verlenen. “Dat is de kiem waaruit later complexe patronen kwamen, waarbij prestige ontstond en vlees een elitair karakter kreeg.”

 

Lees meer:
De Morgen:
“Waarom we, ondanks alle schandalen, massaal vlees blijven eten”
HLN: “Professor Frédéric Leroy verklaart waarom we, ondanks alle schandalen, massaal vlees blijven eten”