U bent hier

Prof. dr. Ann Dooms leidt de onderzoeksgroep Digital Mathematics aan de Vrije Universiteit BrusselZe is gespecialiseerd in cybercriminaliteit, vooral dan in het opsporen van vervalste foto’s of kunstwerken. Elke maand buigt ze zich op eoswetenschap.eu over een bijzonder beeld; een gemanipuleerde beeld dat bedoeld om de feiten te verdraaien. 

 

“Met digitale tools kun je foto’s cosmetisch behoorlijk opsmukken. Zelf gebruiken we filters om onze Instagram- en Snapchatkiekjes net dat tikkeltje meer cachet te geven.”

 

Toch is volgens professor Dooms knip- en plakwerk niet altijd even onschuldig. Deze maand neemt ze de foto van een provocerende proeflancering van een raketarsenaal onder de loep. Deze werd door Sepah News, de nieuwswebsite van de militaire Iraanse Revolutionaire Garde, gepubliceerd in juli 2008. Op de gemanipuleerde foto zijn er vier rakketten afgevuurd, terwijl er in realiteit slechts drie succesvol afgevuurd werden. Algoritmes van de bewerkte foto leggen de manipulatie bloot. Professor Dooms legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

 

Lees meer: 
EOS Wetenschap:
“Ook foto’s kunnen fake news zijn”

 

Vandaag heeft iedereen de mond vol van fake news in de geschreven pers. Maar er wordt amper aandacht besteed aan de waarheidsgetrouwheid van de foto’s en video’s waarmee we elke dag geconfronteerd worden.
-
Ann Dooms

Dit is de orginele foto die vervalst werd.