U bent hier

Je zal maar in de laatste jaren van het middelbaar zitten, en moeten beslissen over je verdere studie. Hoe in hemelsnaam maak je de goede keuze? Wel, één idee is alvast deel te nemen aan de openlesdagen aan de VUB. Tijdens die dagen – altijd in de krokusvakantie – woon je gewoon de lessen bij waarin je geïnteresseerd bent. Niets beters om uit te maken of een bepaalde studierichting je al dan niet ligt – en ook of je er wel goed genoeg op bent voorbereid. 

 

Student voor een dag

De openlesdagen van de VUB geven toekomstige studenten een beeld over het leven en de manier van lesgeven aan de universiteit. Want tijdens de openlesdagen maken de proffen geen onderscheid tussen studenten en leerlingen. De student in spe wordt blootgesteld aan de snelheid van de les, de materie die wordt gezien, het auditorium,… Een leerling wordt, kortom, student voor een dag.

 

De openlesdagen zijn een belangrijke stap richting een succesvolle studie. De toekomstige student ontdekt wat hem echt interesseert en welke studie het beste bij hem past. De openlesdagen geven hem ook een inzicht in wat een bepaalde studierichting wel of niet is.

 

Maar wat maakt een student nu tot een succesvolle student? We vroegen het enkele proffen, want als zij het niet weten, wie dan wel?

Een studentenleven moet leuk zijn, maar het moet ook renderen op termijn
-
Tim van Tilborgh, professor psychologie

Een succesvolle student is…

“Iemand die voor meer gaat dan alleen een voldoende. Een studentenleven moet leuk zijn, maar het moet ook renderen op termijn” - Tim van Tilborgh, professor psychologie.

 

“Iemand die durft dromen over al de dingen die hij kan realiseren. Een goede visie over de toekomst, doorzettingsvermogen, werkkracht en een gezonde niet-machiavellistische motivatie en regelmatige ontspanning - met al die ingrediënten maak je al veel kans op succes” - Francis Berghmans, professor fysica.

 

“Belangrijk is dat je niet alleen studeert en deelneemt aan het sociale en culturele leven aan een universiteit, maar dat je ook debatten volgt, naar activiteiten gaat die al dan niet zijdelings met vakken te maken hebben en Brussel als case study gebruiken - zo krijg je een meer open blik” - Sofie Kimpe, professor in de criminologie

 

Bruxelles, ma belle

De VUB ligt in het kloppende hart van Europa. Ook dat is een plus voor later. Al was het maar omdat elke dag in Brussel een wereldreis op zich is. Iets drinken in het centrum, feesten in Elsene, naar de markt gaan in Sint-Gillis, en natuurlijk: les volgen op campus Etterbeek, Jette of Kaai: ook dat maakt studeren aan de VUB uniek.