U bent hier

Paul De Knop was (en is voorlopig nog) de voorbije acht jaar de duizendpotige rector van de Vrije Universiteit Brussel. Met een gedreven passie en vol overgave leidde hij zijn alma mater en zorgde hij voor enkele mooie verwezenlijkingen. Met het nakende einde van zijn mandaat rijst natuurlijk de vraag wat de volgende stap is. Een ding is zeker: pensioen zit er nog niet in.

 

De Vrije Universiteit Brussel internationaal op de kaart zetten, de U-Residence neerzetten, het invoeren van strategisch management, … zijn maar enkele van De Knops verwezenlijkingen. Laat het nu net dit ‘bouwen’ zijn waar deze mens sana in corpore sano mee verdergaat. De Raad van Bestuur van 31 mei 2016 besliste om Paul De Knop te belasten als opdrachthouder met de grote infrastructuurwerken op de VUB, voor een periode van vier jaar.

 

De opdracht

De opdracht waarmee Paul De Knop belast wordt luidt als volgt:

  • het coördineren van de planning van 3 grote infrastructuurwerken (zwembad, Learning & Innovation Centre, kazernes);
  • het inhoudelijk aansturen van de op de 3 verschillende projecten toegewezen projectmedewerkers ;
  • het voeren van de onderhandelingen m.b.t. deze projecten met de overheden; 
  • het overleg met de ULB m.b.t. het LIC en de kazernes; 
  • het tot stand brengen van het nodige draagvlak voor de projecten; 
  • het bijdragen tot de fundraising, en de noodzakelijke netwerking daartoe.

 

Het zwembad

Het zwembad van de VUB is niet alleen voor studenten en personeel, maar wordt ook gebruikt door scholen om les te geven en door het grote publiek. De sociale en educatieve rollen zijn belangrijke factoren.
Na 25 jaar intensief gebruik is het huidige VUB-zwembad aan renovatie toe: er wordt teveel energie verbruikt, de technische installaties naderen hun levenseinde en ook van een structureel perspectief is het zwembad verouderd. Het nieuwe zwembad zal bestaan uit een ‘main pool’ en een ‘teaching pool’ met verstelbare bodem. Ook komen er vier grote kleedkamers, vier familiekleedkamers en 30 individuele kamers.

Meer informatie vindt u hier.

 

Learning & Innovation Centre

De Vrije Universiteit Brussel en Université Libre de Bruxelles slaan de handen in elkaar voor de constructie van een internationaal kenniscentrum in het hart van de campus Etterbeek. Het Learning & Innovation Centre (LIC) is een networking site voor e-learning, research en innovatie. Net zoals het zwembad zal het LIC open zijn voor het publiek en de Brusselse Community.

Meer informatie vindt u hier.

 

 

 

This is my ‘I have a dream’
-
Rector Paul De Knop over het kazerneproject

De kazernes

Op termijn zal een deel van de 3.500 federale politieagenten verhuizen naar het centrum van Brussel. Deze kazernes bevinden zich vlakbij de VUB/ULB-campus te Etterbeek, wat dus een ideale kans biedt voor een geïntegreerd project. De betrokken Elsense kazerne zal plaats bieden voor 800 studenten en 150 onderzoekers. Er komen studentenkamers, flats voor onderzoekers en docenten, een incubator, horeca, winkels en leefruimtes. Het feit dat VUB en ULB hier de handen in mekaar slaan zal een meerwaarde betekenen voor Brussel als internationaal centrum van kennis en onderwijs.

Meer informatie over de infrastructuurswerken op de VUB vindt u hier.