U bent hier

De geavanceerde bionische voeten van Axiles Bionics

Axiles Bionics heeft de Award voor Beste Startup gewonnen op de International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS) in Vancouver. Axiles Bionics is een VUB spin-off in oprichting die met geavanceerde bionische voeten de levenskwaliteit wil verhogen van mensen van wie een of twee voeten zijn geamputeerd. De prijs van IROS, een van de meest prestigieuse conferenties in robotica ter wereld, is een grote erkenning voor Axiles Bionics.

 

De prothesevoeten die momenteel op de markt zijn, zijn in dertig jaar nauwelijks gewijzigd. Ze laten nog altijd geen normale gang en houding toe. Studies wijzen uit dat tot 90 procent van de mensen van wie een of meer voeten zijn geamputeerd lijdt aan zware chronische rugpijn, iets wat hun dagelijkse leven sterk bemoeilijkt.

 

De technologie achter de bionische voeten van Axile Bionics combineert de sterkte en flexibiliteit van een menselijke enkel en is gestoeld op 10 jaar onderzoek in geavanceerde robotica en menselijke biomechanica in de Robotics & Multibody Mechanics research group, een deel van Brubotics aan de VUB. De VUB spin-off in oprichting is gestart onder impuls van ingenieur Pierre Cherelle, eerst als een doctoraal onderzoeksproject en daarna verder gezet dankzij een nog steeds lopende Innoviris LAUNCH-beurs. Axiles Bionics verkeert momenteel in het proces van fondsenwerving.