U bent hier

Alexander Mattelaer

Het Institute for European Studies (IES) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft het genoegen om de benoeming aan te kondigen van Prof. Dr. Alexander Mattelaer tot zijn nieuwe Academisch Directeur. Hij volgt Prof. Dr. Luk Van Langenhove op.

 

Met deze benoeming komt een voor het IES vertrouwd gezicht aan het hoofd van zijn academische activiteiten. Prof. Dr. Mattelaer is immers niet alleen een senior onderzoeker in de International Security-cluster van het instituut, hij bekleedde er in het verleden ook al meerdere jaren verschillende managementfuncties, o.a. als Assistent-Directeur en Waarnemend Academisch Directeur.

 

Naast zijn activiteiten bij het IES was Prof. Dr. Mattelaer ook Director of European Affairs bij het Egmont Institute en was hij als Fulbright Schuman Fellow verbonden aan de Harvard University en de National Defense University in de VS. Met een onderzoeksachtergrond in diplomatie en defensie doceert hij momenteel verschillende vakken aan de VUB met betrekking tot Europese en internationale veiligheid.

 

Over zijn nieuwe benoeming stelde Prof. Dr. Mattelaer: “Ik kijk er enorm naar uit om deze nieuwe rol bij het IES invulling te geven, nu de Europese politieke architectuur en de bredere internationale orde op een scharnierpunt zijn gekomen. Ook op het niveau van de VUB zien we nieuwe ontwikkelingen, zoals een intensieve internationalisering. Ik ga in het bijzonder mijn schouders zetten onder twee uitdagingen: enerzijds de ontwikkeling van een nieuwe onderzoeksstrategie die antwoorden biedt aan een periode van onrust in onze maatschappij; en anderzijds het stimuleren van een nauwere samenwerking tussen het IES en Vesalius College, twee VUB-entiteiten die in hun onderzoek en onderwijs een sterke internationale focus hebben. Ten slotte wens ik in de naam van het hele instituut mijn dank en appreciatie uit te spreken voor mijn voorganger Prof. Dr. Luk Van Langenhove, niet alleen voor zijn toegewijde diensten, maar ook voor het verbreden van de horizon van ons instituut.”

 

"Ik ga mijn schouders zetten onder de ontwikkeling van een nieuwe onderzoeksstrategie die antwoorden zal bieden op een periode van onrust in onze maatschappij."
-
Prof.Dr. Alexander Mattelaer