U bent hier

VUB-prof Gerrit Loots (rechts) onderzocht met oorlogsverslaggever Rudi Vranckx (links) IS-kinderen in vluchtelingenkampen in Syrië. Beeld: VRT.

“De voorbije maanden, binnenkort een jaar, heb ik me als VUB docent, psycholoog en kinder- en familietherapeut ingezet voor de terugkeer en opvang van de kinderen van IS-strijders, ter ondersteuning van hun fundamenteel (kinder)recht op een leven en toekomst.”

 

“Reeds maanden voel ik de pijn en het verdriet van de families van deze kinderen, mede door de onverschilligheid, ontkenning en afwijzing door de overheid en samenleving, maar wat vandaag gebeurt – de berichtgeving over het overlijden van twee van deze kinderen - ondermijnt de fundamenten van menselijkheid en onze rechtstaat. Zwaargewonde Belgische kinderen laten sterven in plaats van hun ouders te berechten is gruwelijker dan de doodstraf die we reeds zeventig jaar niet meer uitvoeren en in 1996 afschaften. Als academicus en mens roep ik iedereen dan ook op tot burgerlijke verontwaardiging en nodig jullie uit aanwezig te zijn op een bijeenkomst ter voorbereiding van protestacties in lokaal D002 op de campus in Etterbeek morgen, vrijdag 29 maart om 17:00.

 

Om de gruwel van IS definitief af te sluiten, moeten we de logica van de oorlog, angst, haat en wraak stoppen en opkomen voor gerechtigheid en herstel en het leven en de toekomst van de kinderen, als daad van verzet tegen de toenemende ontmenselijking van onze samenleving. Hen terug halen is niet alleen een kwestie van politieke wil, eveneens is het een humanistische, morele en juridische plicht van de Belgische Staat om haar verantwoordelijkheid op te nemen.”  Professor Gerrit Loots