U bent hier

Professor in de sportontwikkeling Maarten van Bottenburg (Universiteit Utrecht) bekleedt de Francqui-leerstoel 2017. 

Professor in de sportontwikkeling Maarten van Bottenburg (Universiteit Utrecht) bekleedt de Francqui-leerstoel 2017. Wij willen u als pers van harte uitnodigen voor de inaugurele rede op 30 maart, 16 – 18u, in het Auditorium D.0.07 op de campus van Etterbeek, van de Vrije Universiteit Brussel. De titel van zijn rede luidt Homo ludens revisited: Over de betekenis van sport in de hedendaagse cultuur. Deze gaat niet alleen over de status van sport, maar ook over de problemen, van doping tot seksuele intimidatie. Naast de bestudering van sport, beoefent Van Bottenburg zelf ook sport. Hij reed onder andere twee Elfstedentochten uit.     

 

Professor Maarten van Bottenburg publiceerde over sport en sportbeleid, zoals over de maatschappelijke betekenis van sport, het topsportklimaat, de verharding van het wedstrijdvechten, sportparticipatietrends en over de ontwikkeling van verscheidene afzonderlijke sporten, waaronder atletiek, cricket, korfbal, voetbal en American football.

 

Hij plaatst de betekenis en functies van sport in de 21e  eeuw in het licht van de toenemende, onderlinge verwevenheid van sport, staat en markt. Daarbij schenkt hij aandacht aan de populariteit en status van sport. Maar ook aan de organisatie die daarvoor nodig is en maatschappelijke vraagstukken waar de sportwereld tegen aanloopt: van corruptie tot doping en van matchfixing tot seksuele intimidatie.

 

Zelf is hij een actief beoefenaar van sport. Hij beoefende verschillende sporten in clubverband, in het bijzonder gymnastiek (JOV), voetbal (DEVJO, DOVO, RKDVC) en tennis (VTC). Ook finishte hij in diverse schaats- en hardloopevenementen, waaronder de Elfstedentochten van 1986 en 1997 en de Marathon van Berlijn in 2001. Momenteel beoefent hij bij voorkeur hardlopen, skiën, schaatsen en fitness.

 

Francqui

De Francqui-leerstoel is ingesteld door de Francqui-stichting, die in 1932 is opgericht om de ontwikkeling van het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek in België te bevorderen. Daartoe maakt de stichting onder meer jaarlijks twee leerstoelen mogelijk aan elke Belgische universiteit, waarop hoogleraren van andere universiteiten kunnen worden benoemd voor het geven van een collegereeks over hun onderzoeksterrein.

 

Universitaire samenwerking

De proximus van de Vrije Universiteit Brussel is Veerle De Bosscher, vakgroep Beweging- en sportwetenschappen en Onderzoeksgroep Sport and Society van de Faculteit lichamelijke opvoeding en kinesitherapie. Deze onderzoeksgroepen aan de VUB en de universiteit Utrecht zullen de komende jaren samenwerken rond de maatschappelijke impact van sport. Voor meer formatie over het deze lezing en de overige lessen in de collegereeks, zie http://www.vub.ac.be/events/2017/francqui-leerstoel.

 

Overig programma Francqui-leerstoel

 

Dinsdag 09 mei, 14-16u, in de Promotiezaal D.2.01

Versporting en ontsporting: over de voorwaarden van sport als relatief autonome activiteit

 

Donderdag 19 oktober, 14-16u

Instrumentalisering en commercialisering: over de precaire relatie tussen sport, staat en markt

 

Donderdag 23 november, 14-16u

De Staat van sport: over de toekomst van de sport