Archeologische metaaldetectievondsten blijven doorgaans onder de radar van onderzoekers, maar vormen een bijzonder waardevolle materiaalcategorie voor het begrip van sociale, culturele, economische, landschappelijke en andere aspecten van het leven in het verleden, van de Bronstijd tot de 20ste eeuw. Dit potentieel kan echter alleen waargemaakt worden als informatie over de talloze vondsten in privécollecties doorheen Vlaanderen ook op een eengemaakte wijze toegankelijk wordt.
 
Om die reden werd MEDEA ontwikkeld: een online platform waar vinders hun vondsten kunnen beschrijven. Het moet echter meer worden dan eenrichtingsverkeer van vinders naar onderzoekers.  Vondstexperten – zowel professionele archeologen als liefhebbers – kunnen de vondstgegevens verrijken met onder meer typologische informatie, dateringen en literatuurverwijzingen. Met uitzondering van de exacte vindplaats, wordt alle vondstinformatie worden ook publiek toegankelijk gemaakt. Op die manier wordt MEDEA een referentiedatabank voor archeologieliefhebbers, een bron van informatie en inspiratie voor al wie met (lokale) geschiedenis bezig is, en kan ook het brede publiek snuisteren door de vele vondsten die doorheen de jaren door metaaldetectie zijn ontdekt.
 
Tijdens het evenement konden deelnemers – detectoristen, maar ook enkele archeologen en archeologiestudenten – kennismaken met het MEDEA-platform, en het meteen zelf uitproberen. Ook andere aspecten van de hobby kwamen aan bod. Archeologisch fotograaf Dieter Jehs voorzag een grondige inleiding in de fotografie van archeologische artefacten, conservatiespecialiste Natalie Cleeren lichtte zoekers in over de do’s en don’ts van het schoonmaken en bewaren van metaalvondsten, en archeologe Stefanie Hoss vertelde over de beschrijving en interpretatie van metalen artefacten. Vondstexperten uit binnen-en buitenland bespraken aan de determinatietafels de meegebrachte detectievondsten.
 
Het grote publiek
Ondertussen is MEDEA ook publiek toegankelijk: iedereen met interesse kan een kijkje nemen op www.vondsten.be, en detectoristen kunnen zich meteen registreren en vondsten invoeren. Om MEDEA verder bekend te maken, en te wijzen op de meerwaarde van het delen van vondstinformatie, worden nog verdere evenementen gepland doorheen Vlaanderen. Eerste afspraken: op Erfgoeddag 23 april in Oudenburg en op 13 mei in Antwerpen. Daarnaast werkt MEDEA mee aan een tentoonstelling met vroegmiddeleeuwse detectievondsten uit het Vlaamse kustgebied, die op 26 maart geopend wordt en achtereenvolgens in het Romeins Archeologisch Museum Oudenburg, museum Raversyde Anno 1465, en museum Sincfala te zien zal zijn. Hou voor meer informatie over deze evenementen, en andere nieuwtjes over MEDEA, vooral ook de Facebookpagina van het project in de gaten.
 
Met dank aan alle medewerkers aan het startevenement: Center for Artefact Research vzw, Dieter Jehs, Natalie Cleeren Archeologische Conservatie, onderzoeksgroep AMGC, en de vondstexperten en sprekers.