Als rector van de Vrije Universiteit Brussel vraagt Caroline Pauwels met nadruk aan alle politici, bedrijfsleiders, artiesten, wetenschappers hun kanalen te gebruiken om de vrijlating van Djalali te bewerkstelligen. “Vooral zij die relaties met Iran hebben kunnen extra helpen om een rechtvaardige, eerlijke behandeling van Ahmadreza Djalali te bereiken.”
 
Op de protestactie van vrijdag 27 oktober die begint om 13u00 zullen Caroline Pauwels, collega's Gerlant Van Berlaer en/of Ives Hubloue van Ahmadreza Djalali,  directeur Wies De Graeve van Amnesty International Vlaanderen en professor Jean Jacques Amy het woord nemen. De geplande lezing van die laatste in het kader van van de leerstoel Calewaert van deMens.nu zal worden omgezet naar een protestlezing tegen de terdoodveroordeling van Ahmadreza Djalali.
 
Al meer dan een jaar in de cel
Ahmadreza Djalali zit al sinds april 2016 opgesloten in de Evin-evangenis in Teheran. Ahmadreza Djalali, die in Zweden doctoreerde als rampenarts, is na anderhalf jaar schimmige opsluiting, door de beruchte rechter Salivati “schuldig aan collaboratie met een vijandige staat” bevonden. De rechter heeft daarop de doodstraf uitgesproken. 
 
Volgens de vrouw van Djalali, Vida Mehrannia, is haar man beschuldigd van samenwerking met Israël, waarvoor hij talloze miljoenen euro’s zou hebben opgestreken. Zijn aanstellingen aan universiteiten en zijn projecten zouden enkel en alleen te danken zijn aan deze samenwerking, zo zou de rechter volgens Vida Mehrannia hebben verklaard. Ze vertelt dat zij en de familie enorm lijden onder het nieuws van de doodstraf. Ze vragen om zo veel mogelijk hulp als nodig.
 
Teken de petitie
Amnesty International Vlaanderen heeft een petitie online gezet om te protesteren tegen de terdoodveroordeling, met de vraag die meteen te vernietigen. U kunt ze hier tekenen. Doen!
 
Oneerlijk proces
Djalali heeft geen eerlijk proces gehad. Het vond plaats in het revolutionaire hof achter gesloten deuren en is er geen schriftelijk verslag van, of zelfs maar een neerslag van het oordeel. De uiteindelijke beslissing van de rechter is dus niet gebaseerd op een fatsoenlijke rechtsgang.
 
Rector Caroline Pauwels wil alles in het werk zetten om de situatie voor Djalali te verbeteren. “Wij dringen aan op een eerlijk proces. Het verdict van de rechter – die de naam heeft tot de strengste in Iran te behoren - is genadeloos en afschuwelijk. We gaan een flinke druk opvoeren – via diplomatieke wegen, via politieke, via wetenschappers, via de publieke opinie – om te zorgen dat hij een eerlijk proces krijgt.”