U bent hier

Saskia Sassen tijdens haar inaugurale lezing van 'Redelijk Eigenzinnig'

Steden gedefinieerd als complexe entiteiten. Desurbanizerende projecten midden in een urbane context. Het individu als urban subject. Dark pools waar 75 procent van alle financiële verrichtingen verlopen. Overheden en multinationals die overal grond opkopen om die vervolgens uit te putten. Als de inaugurale lezing die Saskia Sassen op 10 oktober in BOZAR hield als startschot van de tweede editie van de lezingen- en debattenreeks ‘Redelijk Eigenzinnig’ een voorafbeelding is van wat de komende maanden volgen gaat, dan weet elke VUB-student die daarvoor in aanmerking komt nù wat te doen: zich alsnog inschrijven voor het keuzevak ‘Redelijk Eigenzinnig’

 

Het grote thema van ‘Redelijk Eigenzinnig’ dit jaar is migratie. Het is een keuze die voor de hand ligt in een tijd waarin de vluchtelingencrisis alle krantenkoppen haalt. In haar inaugurale lezing maakte Saskia Sassen het massaal opgekomen publiek echter duidelijk dat de motor achter de problematiek niet zozeer oorlog is, maar wel de massale verdrijving van individuen uit het platteland die hun stukje grond opgekocht zien worden door multinationals en massieve organisaties. Al die mensen klitten vervolgens samen op reeds dichtbevolkte plaatsen, waar ze als indringers worden gezien door andere groepen. Het gevolg: conflicten en botsingen.

 

Wie Saskia Sassen kent, kijkt niet op van haar lucide kijk op de kwestie van migratie. De wereldbekende sociologe doceert aan Columbia University en de London School of Economics en heeft tientallen baanbrekende boeken op haar naam staan.

 

Ze werd in BOZAR ingeleid door Eric Corijn van de Brussels Academy. Het publiek was daarvoor al toegesproken door Sylvain Peeters, de voorzitter van deMens.nu, hoofdsponsor van de reeks Redelijk Eigenzinnig. Ook Jan Danckaert, VUB vicerector Onderwijs- en Studentenbeleid, en Joke Bauwens, titularis van Redelijk Eigenzinnig, beklommen eerder het spreekgestoelte.

Redelijk eigenzinnig is anders en daarom helemaal VUB

Studenten kunnen zich vinden in Redelijk Eigenzinnig.

Voor de lezingen- en debatreeks Redelijk Eigenzinnig zijn dit academiejaar in totaal nog negentien evenementen gepland, inclusief de slothappening van 18 tot en met 25 april 2017. Redelijk Eigenzinnig is ook een faculteitsoverschrijdend keuzevak aan de VUB. Studenten kunnen er zich nog voor inschrijven tot 15 oktober 2016.