U bent hier

geanodiseerde voorwerpen

Onder begeleiding van (onder meer) Dr. Arjan Mol en Prof. Herman Terryn deed ingenieur Shoshan Abrahami van de VUB Onderzoeksgroep elektrochemie en oppervlakte engineering (SURF) vier jaar lang onderzoek naar alternatieven voor chroom-6 gebaseerde aluminium oppervlaktebehandeling. Een overzicht van de resultaten uit het promotieproject is nu verschenen in het vaktijdschrift Materials Degradation, een nieuwe online partnerpublicatie van het gerenommeerde Nature.

 

Chroom-6 is een giftige en kankerverwekkende stof. Aan het gebruik van chemie gebaseerd op chroom-6 kleven mogelijk gezondheidsrisico’s. Zo is langdurige blootstelling aan  chroom-6 (Cr6+) is een bekende oorzaak voor longkanker. Het probleem kwam de afgelopen jaren vaak in het nadat defensie- en NS-medewerkers die vroeger tijdens hun dienst aan de stof werden blootgesteld, claimden dat ze er gezondheidsproblemen aan over hielden.

 

Film met Julia Roberts
Een van de beroemdste zaken ter wereld werd openbaar gemaakt nadat Erin Brockovich een rechtszaak tegen het PG&E olie- en gasbedrijf aanspande voor het vervuilen van grondwater met deze stof. De zaak werd in 2000 verwerkt in een Hollywood-film met in de hoofdrol Julia Roberts.

 

Hoewel tegenwoordig werknemers in het algemeen beschermd zijn met maskers, handschoenen en verdere beschermende werkuitrusting, blijft grote aandacht nodig voor de gezondheids- en milieurisico’s tijdens applicatieprocessen, afvalwateropslag en –behandelingen waarbij chroom-6 wordt gebruikt.

 

Nieuwe Europese regelgeving
Chroomzuuranodiseren (CAA) is al meer dan zestig jaar het traditionele elektrochemische proces om een dunne oxidelaag op aluminiumlegeringen te vormen als basislaag voor coating- of lijmapplicaties Deze dunne oxidelagen zijn van cruciaal belang voor de corrosiebescherming en duurzaamheid van vliegtuigconstructies. De bijbehorende milieu- en gezondheidsrisico’s met betrekking tot het gebruik van Cr6+ hebben echter geleid tot nieuwe Europese regelgeving die het gebruik ervan beperkt en in de nabije toekomst zal verbieden.

 

Het team rond het promotieproject van Abrahami onthult het fundamentele hechtings- en degradatiemechanisme aan de interface tussen het oxide op aluminium en de hierop aangebrachte organische lijm. Door middel van zowel microscopische als spectroscopische karakterisering, levert deze studie nieuwe inzichten in het wisselwerking tussen de anodiseerprocescondities en de vorming en duurzaamheid van de hechting. Hieruit blijkt dat de oppervlaktemorfologie en -chemie van het oppervlakteoxide de twee cruciale factoren zijn die bij de selectie van Cr6+-vrije oppervlaktebehandelingen in acht dienen te worden genomen.

 

Het volledige artikel in Materials Degradation kunt u hier lezen.