U bent hier

Elena Milashina en Rudi Vranckx. Foto Rudi Vranckx door Belga Image.

Aanstaande vrijdag 3 mei, op werelddag van de persvrijheid, organiseren de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Université Libre de Bruxelles (ULB) en tal van andere partners Difference Day. Deze dag staat in het teken van vrije meningsuiting en vrije pers. Twee journalisten die dagelijks hun leven riskeren om de waarheid aan het licht te brengen, krijgen tijdens Difference Day een eredoctoraat: de gerenommeerde oorlogsjournalist Rudi Vranckx en de Russische onderzoeksjournaliste Elena Milashina. Die dag houden studenten ook een speakers’ corner in de Ravensteingalerij en verkondigen ze vrij hun mening over thema’s zoals diversiteit, ecologie en ongelijkheid. Aan de vooravond van Difference Day reiken VUB en ULB de honorary title for freedom of expression uit aan de Mexiaanse freelance journaliste Marcela Turati. Zij verslaat de drugsoorlog in haar thuisland.

 

Het programma van Difference Day – met debatten, lezingen, workshops, expo en prijsuitreikingen – vind je op www.differenceday.com.

 

Wie controleert de waarheid?

Het gaat bergaf met de persvrijheid in de wereld. In alsmaar meer landen heerst er een klimaat van haat jegens de nieuwsmedia en wordt het alsmaar gevaarlijker werken voor journalisten. Dat blijkt uit de ‘2019 World Press Freedom Index’ die deze maand gepubliceerd werd door Reporters zonder grenzen. Bovendien is desinformatie, vaak in de vorm van fake news, nog steeds aan een opmars bezig. Hoe weten we nog wat waar is en kunnen journalisten en een kwalitatieve pers hierin een rol spelen? 

 

De Verenigde Naties zetten op 3 mei het belang van vrije pers wereldwijd in de verf. De VUB en ULB trekken mee aan de kar en organiseren op deze datum met tal van partners voor de 5de keer op rij ‘Difference Day’. Het centrale thema is ‘wie controleert de waarheid?’. Beide universiteiten reiken die dag gezamenlijk 2 eredoctoraten uit aan journalisten die hun leven riskeren om de waarheid over conflicten en politieke machtsstructuren aan het licht te brengen.

 

Eredoctoraat voor Rudi Vranckx

Rudi Vranckx is een van de meest bekende Belgische journalisten. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn unieke verslaggeving over internationale conflicten. Wat hem daarin bijzonder maakt is dat hij in zijn verslaggeving naar journalistieke meerwaarde zoekt door het menselijke aspect van de oorlog te belichten.

 

Vranckx is niet geïnteresseerd in spectaculaire beelden maar wel in het leren begrijpen van wat mensen drijft tot oorlog. Als geen ander beseft Rudi Vranckx welke gevaren er verbonden zijn aan populisme en propaganda in een gewapend conflict. In elk conflict waarover hij bericht moet hij omgaan met de eeuwige strijd tussen waarheid en misleiding. In elke oorlog zijn bronnen van nieuws vaak gekleurd. Het is aan de journalist om voldoende kritisch te blijven.

 

Eredoctoraat voor Elena Milashina

Elena Milashina is een Russische onderzoeksjournalist voor de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta. Ze staat als onderzoeksjournalist bekend om haar uitgebreide onderzoek en kritische artikelen over de schending van mensenrechten en overheidscorruptie. Ze deed onder meer onderzoek naar de vervolging van LBHT in Tsjetsjenië en andere delen van de Russische Noordelijke Kaukasus.

 

Na de moord op haar collega Anna Politkovskaja in 2006, vervolgde Milashina haar werkzaamheden door te rapporteren over gedwongen verdwijningen, arbitraire arrestaties, buitengerechtelijke executies, martelingen en de vervolging van verwanten van vermeende opstandelingen.

 

Daarnaast werkt Milashina nauw samen met de onderzoekers van Human Rights Watch om de wreedheden vast te leggen die tijdens het conflict in 2008 tussen Rusland en Georgië in Zuid-Ossetië hebben plaatsgevonden. Samen met Human Rights Watch heeft zij zich ingezet om slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Zuid-Ossetië, Tsjetsjenië en Dagestan te interviewen.

 

In oktober 2009 won ze de Human Rights Watch Alison Des Forges Award voor buitengewoon activisme. In 2013 ontving ze de International Women of Courage Award.

Honorary title for freedom of expression voor Marcela Turati

Donderdagavond 2 mei reiken VUB en ULB de Honorary Title for Freedom of Expression uit aan Marcela Turati, een onafhankelijke Mexicaanse onderzoeksjournaliste die verslag uitbrengt over de slachtoffers van de Mexicaanse drugsoorlog.

 

Als Harvard University Nieman fellow (2017) is ze mede-oprichter van ‘Periodistas de a Pie’ een netwerk voor burgerjournalistiek dat zich inzet voor het verdedigen van de persvrijheid en het oprichten van veiligheidsnetwerken voor journalisten. Ze is ook stichtend lid van ‘Quinto Elemento Lab’, een lab dat onderzoeksjournalisten wil helpen bij hun onderzoek. Ze heeft regelmatig bijgedragen aan het Mexicaanse tijdschrift ‘Proceso’.

 

Ze is de auteur van ‘Fuego cruzado: las víctimas atrapadas en la guerra del narco’ (Kruisvuur: de slachtoffers van de drugsoorlog) en is de coördinator van verschillende collectieve journalistieke projecten in Mexico, zoals ‘Másde72’ (Morethan72) over de massamoorden op migranten, of ‘A dónde van los desaparecidos’, over de verdwijning van duizenden mensen in Mexico.

 

In 2014 won ze de ‘FNPI award of excellence’ en in 2013 de ‘Louis M. Lyons award’ voor ‘Conscience and Integrity in Journalism’.

 

Lees verder onder de afbeelding.

Marcela Turati

Speakers’ corner over diversiteit, ecologie en ongelijkheid

Na Londen en enkele andere wereldsteden heeft nu ook Brussel voor één dag een Speakers’ Corner. Studenten van de VUB, ULB, Erasmus Hogeschool Brussel (EHB) en IHECS die zich zorgen maken over de toekomst van onze maatschappij nemen deel en krijgen de mogelijkheid om met een publiek te communiceren. Met de speakers’ corner willen de organisatoren een extra stimulans creëren tot het open en vrij uiten van visies. Er zijn weinig plaatsen waar men terecht kan om ook gehoord te worden.

 

Bekijk hier de video van vorig jaar:
https://youtu.be/x9GETNAefss

 

Praktisch

Vrijdag 3 mei – 10u30 tot 20u – Difference Day – Bozar - Brussel
Met o.a. Speakers Corner (10u30-12u30), cartoon expo, debatten en uitreiking eredoctoraten.
Iedereen welkom - gratis toegang - bekijk hier het programma.   

 

Lees meer: