U bent hier

 

De service die je in een kledingzaak mag verwachten hangt af van je uiterlijk. Je kunt maar beter geen Maghrebbijns uiterlijk hebben, want dan mag je een stuk minder service verwachten dan wanneer je blank en Belgisch bent. Dat is de conclusie van 602 praktijktests die VUB-sociologe Dounia Bourabain uitvoerde voor haar masterproef.

 

Het weekblad Knack berichtte over het onderzoek van Dounia Bourabain. Ook Radio 1 besteedde aandacht aan het verhaal in ‘De Ochtend’.

 

De praktijktest van Dounia Bourabain bestond erin twee testpersonen een tijdje na elkaar een winkel te doen binnenstappen en ze na een poosje de verkoopster om een kledingstuk in een andere maat te doen vragen. Eén eigenschap onderscheidde hen van elkaar: hun etnische afkomst, of hun geslacht.

 

Het verschil in behandeling was het grootst tussen een blanke man en een man met Maghrebbijns uiterlijk. Het verschil tussen een blanke vrouw en een vrouw met Maghrebbijns uiterlijk was minder. Het verschil in behandeling was ook kleiner in duurdere winkels.

 

Al de resultaten verkreeg Bourabain door de proefpersonen een vragenlijst te doen invullen na hun ervaring in de winkel.